Uniunea Europeană anulează barierele puse în calea revoluției prosumatorilor

Comunicat de presă - iunie 14, 2018
Uniunea Europeană anulează barierele puse în calea revoluției prosumatorilor (producători casnici de energie), dar noua țintă pentru energia regenerabilă nu are impact suficient în lupta împotriva schimbărilor climatice

Bruxelles, 14 iunie 2018

Panourile solare ar putea acoperi în curând alte milioane de acoperișuri din Europa, după ce Uniunea Europeană a stabilit o nouă înțelegere ce permite cetățenilor săi să joace un rol în tranziția către energie regenerabilă, comentează Greenpeace.

În același timp, guvernele europene au limitat eforturile Parlamentului European de a crește proporția energiei regenerabile în sistemul energetic, cu o revizuire a obiectivului în 2023, și au respins măsurile de protecție împotriva efectelor dăunătoare ale bioenergiei și biocarburanților.

 

Sebastian Mang, consultant în politici energetice la Greenpeace EU, a comentat:

„Această înțelegere recunoaște pentru prima dată dreptul cetățenilor de a participa la revoluția energetică a Europei și elimină câteva bariere importante puse în calea luptei împotriva schimbărilor climatice. Oamenii și comunitățile au un control mai mare asupra felului în care folosesc energia, permițându-le să accelereze dezvoltarea energiei regenerabile și să contracareze puterea giganților energetici de pe continent. Din păcate însă, targetul de 32% este mult prea mic și permite marilor companii din energie să rămână agățate de combustibilii fosili și de alte soluții false.”

Înțelegerea dintre Parlamentul European și guvernele din Uniune stabilește dreptul cetățenilor europeni, al autorităților locale, micilor afaceri și cooperativelor de a produce, consuma, stoca și vinde propria energie, fără a fi îngrădiți de taxe și birocrație excesivă. Interzice, de asemenea, măsurile introduse de unele țări din Uniune pentru a restrânge dreptul cetățenilor de a participa la tranziția energetică. De exemplu, în România persoanele fizice nu pot vinde energia produsă, iar în Spania, „taxa pe soare” blochează producția de energie în instalațiile de capacitate mică, impunând bariere administrative și impozite. Eliminarea măsurilor punitive a fost una dintre solicitările principale ale Parlamentului European în negocierile avute cu guvernele europene.

Pentru prima dată, legislația europeană confirmă rolul cooperativelor controlate democratic în tranziția energetică, permițând cetățenilor să își stabilească singuri proiectele în domeniul energiei regenerabile și protejându-i de dominarea companiilor energetice. Conform unui studiu recent, proiectele deținute de cooperative aduc de opt ori mai mult venit economiilor locale decât proiectele companiilor energetice mari.

Greenpeace a avertizat, de asemenea, că ținta de minim 32% energie regenerabilă pentru anul 2030 e prea mică pentru a preveni efectele catastrofice ale schimbărilor climatice. Acordul semnat va permite țărilor și companiilor să numească în continuare bioenergia drept energie regenerabilă, lucru ce va duce la tăierea de păduri și distrugerea de păduri tropicale pentru a se planta culturi pentru biocombustibili, necesari centralelor electrice, fabricilor și mașinilor. Negociatorii au căzut de acord să nu se mai folosească biocombustibili ce afectează semnificativ biodiversitatea, precum uleiul de palmier, eliminând treptat până în 2030 utilizarea lor și, de asemenea, eliminarea obigației țărilor din Uniune să folosească biocombustibili din culturi în mixul pentru transport.

 

Contacte:

Sebastian Mang - consultant în politici energetice la Greenpeace EU: +32 (0)407 623167,

Greenpeace EU press desk: +32 (0)2 2741911,

 

Comunicatul este disponibil si pe: www.greenpeace.eu

Ultimele știri și comentarii pe: www.twitter.com/GreenpeaceEU