Cunoaşte ceea ce te înconjoară: Avantajele şi dezavantajele plasticului

Articol principal - septembrie 11, 2014
De ce este important să reciclăm plasticul? Imaginează-ţi următoarea situaţie: aproape fiecare bucată de plastic fabricată vreodată încă există și astăzi.

Este destul de ușor să ai o problemă cu plasticul. Potrivit acţiunii „Clean Up Australia”, acești polimeri sunt mari consumatori de resurse deoarece: 

    - Necesită folosirea combustibililor fosili pentru producția lor, și emit gaze ca metanul, atunci când se descompun;
     - Sunt responsabili pentru cele aproape 6 milioane de tone de gunoi deversate în oceanele lumii în fiecare an;
     - S-a estimat că ucid mai mult de un milion de păsări și 100.000 de mamifere în fiecare an.

Indiferent de vârsta pe care o ai, probabil ai văzut o mulţime de materiale plastice pe parcursul vieţii tale. Dar, poti alege să nu te afunzi de ruşine în marea de cutii de iaurt sau recipiente de genul takeaway, ci poţi afla mai multe despre cel mai de temut „prieten-dușman” al omului: plasticul. Ştiind cum se reciclează plasticul faci primul pas pentru reducerea poluării cu materiale plastice.

Ce pot recicla?

Vestea proastă este că, doar pentru că un produs din plastic are un simbol de reciclare, nu înseamnă că va fi și reciclat.

În vreme ce acest simbol ajută producătorii să stie ce tip de plastic alcătuieşte recipientul  respectiv - el nu va spune neapărat dacă ceva poate fi reciclat sau nu. De exemplu, atât recipientele pentru sosuri cât și pungile pot fi făcute din plastic LDPE - dar nu ambele pot fi colectate în containerele pentru colectare selectivă.

Image via Earth First

Vestea bună este că, este foarte probabil ca toate containerele din plastic rigid pe care le utilizați să poată fi colectate în containerele pentru colectarea selectivă de pe străzi!

Sfat: O modalitate bună de a verifica dacă un recipient de plastic este rigid este adresarea a două întrebări - ar putea ține lichid? Îşi menține forma atunci când este mototolit?

Aici intră o gamă largă de produse din plastic pe care le utilizați la domiciliu, în viaţa de zi cu zi. De la sticle de băuturi răcoritoare, de lapte și smântână, la recipiente din plastic pentru unt şi margarină sau cele gen takeaway.

Materiale plastice de evitat

O mulțime de materiale plastice moi, cum ar fi pungile de plastic sau folia de plastic folosită pentru ambalarea alimentelor, nu pot fi reciclate, deoarece acestea pot bloca echipamentele de sortare ale centrelor de reciclare. Dopurile sticlelor pot împiedica, de asemenea, buna functionare a mașinilor sau pot reţine diverse lichide. Prin urmare, Planet Ark sfătuieşte ca ele să fie îndepărtate și aruncate la gunoi.

O alta problemă o ridică polistirenul expandat, inclusiv ambalajul alb găsit în recipiente pentru mâncarea “la pachet” și polistirenul din cupele de băuturi calde precum și tăvile de spumă neagră spongioasă utilizate pentru ambalarea cărnii. Materiale plastice găsite în produse cum ar fi scutece, seringi, irigare și furtunuri de gradină ar trebui să fie, de asemenea, plasate în coșul de deșeuri.

Ce înseamnă aceste lucruri pentru tine?

Nu există nici o politică definitivă privind reciclarea la nivel national, aşa cum este reglementată de stat industria deșeurilor în Australia – astfel încât ar trebui să cereţi asistenţa consiliului pentru a vedea ce se poate pune în pubelă pentru reciclare. Asigurați-vă că razuiţi recipientele, că scoateți capacele și că tasaţi obiectele înainte de introducerea acestora în pubelă.

Vă rugăm să nu uitați să reutilizati, reduceţi și reciclaţi - mai ales atunci când folosiţi materiale plastice.

Stiaţi că… Reciclând plasticul, salvaţi de două ori mai multă energie decât arderea acestuia în incinerator.

Zece sfaturi rapide pentru reducerea utilizării de plastic

  1. Ia cu tine pungi refolosibile atunci când mergi la cumpărături.
  2. Foloseşte recipiente de sticlă în locul vaselor din plastic.
  3. Evită sticle de plastic de apă - utilizează în schimb o sticlă de apă din oțel inoxidabil și apa de la robinet.
  4. Evită tacâmuri de plastic de unică folosință - încearcă să utilizezi tacâmuri biodegradabile sau reutilizabile în loc.
  5. Încearcă să foloseşti scutece de pânză în locul celor din material plastic.
  6. Utilizează o cană de călătorie în loc să folosești cupe de plastic pentru cafeaua la pachet.
  7. Foloseşte propriul recipient pentru mâncarea la pachet în loc de a folosi recipiente din plastic sau polistiren.
  8. Nu accepta paie cand mănânci în oraş.
  9. Nu arunca aparatele electronice în pubelele de deșeuri menajere - reciclează.
  10. La supermarket, încearcă să alegi produse cu ambalaj din carton sau hârtie în locul celor cu ambalaj de plastic.

Alte informații utile

  • În fiecare minut, pe teritoriul Australiei, 15 000 de sticle şi conserve sunt aruncate la gunoi sau sunt împrăştiate pe jos. Asta înseamna bilioane de sticle şi conserve în fiecare an.
  • 400 de ani este o perioadă lungă de aşteptare pentru ca să se degradeze sticla pe care tocmai ai aruncat-o.
  • Cu energia necesară fabricării unei sticle din plastic, se pot recicla 10 sticle de plastic
  • 100 de specii marine sunt afectate în Australia de către poluarea cu material plastic. În aceste specii sunt incluse şi ţestoasa cu cap pătrat, balena albastră sau albatrosul tristan.
  • 2/3 specii de păsări care populează oceanul planetar sunt afectate de poluarea cu material plastic.

Articol de Rashini Suriyaarachchi