Energia regenerabilă - 99,9% din soluție

Articol principal - ianuarie 28, 2013
Energie regenerabilă? Sunt mulți cei care cred că este prea scumpă și nu este constantă. Un studiu nou demonstrează însă că mixul potrivit de energie obținută din surse regenerabile poate să răspundă tuturor cerințelor.

Potrivit unui nou studiu realizat în Delaware, Statele Unite, o combinație de energie eoliană și solară împreună cu câteva sisteme complexe de stocare a energiei pot alimenta o rețea energetică în 90% sau 99,9% din timp, la costuri comparabile cu energia oferită de mixul de combustibili fosili şi energie nucleară.

O simulare pe computer a măsurat performanța parcurilor eoliene marine și de pe uscat și a celulelor fotovoltaice, susținute de celule de stocare a energiei, în condițiile de cost minim, pentru o rețea de distribuție de 72 de GW (în general, un GW ar furniza energie pentru aproape 1 milion de case din SUA).

Cercetătorii de la Universitatea Delaware şi Colegiul Tehnic Comunitar Delaware vor publica in Jurnalul “Surse de Energie” din martie 2013 rezultatele testelor făcute pentru 28 de miliarde de combinații de energie regenerabilă şi sisteme de stocare a energiei. Aceste rezultate au fost obținute în decurs de 4 ani prin colectarea datelor despre condițiile meteorologice reale cu ajutorul unui sistem comercial.

 „Aceste rezultate infirmă certitudinea generală conform căreia energia regenerabilă nu este sigură şi e prea scumpă”, a spus Willett Kempton de la Universitatea Delaware, unul dintre membrii echipei de cercetare. „Cheia este aflarea combinației potrivite dintre sursele de electricitate şi stocare – ceea ce am şi făcut prin cercetare exhaustivă - şi prin calcularea corectă a costurilor.”

Cererea și oferta de energie este o bătaie de cap din punctul de vedere al inginerilor: cererea variază în funcție de oră, ziua din săptămână, temperatură sau anotimp, în timp ce energia eoliană depinde de curenții de aer şi energia solară nu este furnizată pe timp de noapte.

Costuri de stocare enorme

Costurile de stocare sunt enorme, şi acestea cresc odată cu durata de stocare necesară. Deci în momentul de față, cele mai multe generatoare electrice ard mai mult combustibil fosil ca să răspundă cererilor suplimentare.

"Impresia generală este că generarea de energie regenerabilă în proporții mari ar fi costisitoare şi că ne-ar lăsa fie pe întuneric fie că ar necesita enorme soluții electrice de stocare” spun cercetătorii.

Însă rezultatul cercetărilor a fost altul. Au reglat modelul computerizat şi au variat condițiile acolo unde au putut: au descoperit că energia eoliană constantă poate fi obținută dacă câmpurile de turbine ar fi dispersate pe o distanță mai mare de 1000 de km. Ei au exploatat nu doar celule de combustibil cu hidrogen și baterii de stocare, dar, de asemenea, vehicule conectate la rețea: maşini electrice şi camioane care în timp ce nu sunt în funcțiune, de asemenea, au servit drept surse pentru rețea.

Fără subvenții

Cercetătorii au calculat costurile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, fără subvenții de la statul federal sau de la guvern, iar când au comparat rezultatele cu folosirea energiei din arderea combustibililor fosili, au inclus și costurile externe legate de sănătate și alte costuri de poluare .

Echipa a luat în considerare prețurile din 2008, și costurile preconizate pentru energie din 2030, fără să aibă în vedere progresele viitoare ale tehnologiei regenerabile.

Ei au descoperit că cea mai ieftină soluție ar fi generarea de energie peste cererea consumatorilor. Dacă s-ar genera 180% din sarcina necesară, sursele regenerabile de energie ar putea furniza toată energia necesară rețelei pentru 90% din timp. În cazul în care s-ar genera 290% din necesarul de energie,  sursele regenerabile ar acoperi 99.9% din timp, adică un an întreg, mai puțin nouă ore.

Conform acestui model, energia regenerabilă este alternativa care presupune cele mai mici costuri, sau cea mai aproape de acest tip de randament. „La costurile pentru tehnologie estimate în 2030, cel mai mic cost este obținut prin furnizarea de energie regenerabilă pentru 90% din timp” raportează echipa. „Pentru 99.9%  din timp, deşi nu vorbim de costul minim, acesta este totuși mai mic decât costul total actual al electricității.”

 Sursa: Daily Climate. org

Articol publicat cu sprijinul voluntarei noastre, Andreea