Greenpeace publică topul gadgeturilor eco

Comunicat de presă - septembrie 3, 2014
Raportul despre electronicele eco arată clar: Apple este compania care a luat cele mai multe măsuri pentru a elimina substanțele periculoase din produsele sale, iar Samsung rămâne mult în urmă

3 septembrie, Amsterdam – Apple conduce în sectorul electronicelor de larg consum în ceea ce privește amprenta ecologică, depășind rivalii de la Samsung.

Raportul realizat de Greenpeace International, Green Gadgets: Designing the future, evaluează progresul și provocările pe care 16 companii de top din domeniul electronicelor le întâmpină în demersul de a elimina substanțele periculoase, a reduce consumul de energie și a construi lanțuri de aprovizionare sustenabile (1).

Tom Dowdall, campaigner la Greenpeace International, a spus:

Apple ne-a arătat o mică parte din ce se poate face: conduce industria în ceea ce privește produse lipsite de substanțe toxice și a început să abordeze problema uriașei amprente de mediu a manufacturării produselor electronice. Dar acest sector are încă o lungă cale de străbătut până să furnizeze clienților săi dispozitivele cu adevărat eco, sustenabile, pe care aceștia le cer.”

În prezent, peste 50% din piața de telefonie mobilă, reprezentată de Samsung, Apple și Nokia, este liberă de cele mai periculoase substanțe: polivinilclorid (PVC) și substanțe ignifuge brominate (BFR) (2). Cu toate acestea, Apple rămâne singura companie care a eliminat folosirea acestor substanțe din toate produsele sale și a anunțat recent că va lua măsuri suplimentare pentru a elimina din producție alte substanțe chimice (3).

Din păcate, raportul arată că Samsung, cea mai mare companie de electronice din lume, nu a reușit să își atingă obiectivele de a reduce substanțele chimice din produsele sale, altele decât telefoanele mobile. Astfel, Samsung se alătură Dell în ceea ce privește întârzierea îndeplinirilor acestor obiective asumate public.

Între timp, Amazon și Microsoft, companii care vor să își extindă cota pe piața de telefoane mobile și tablete, și-au asumat obiective slabe sau nu au oferit publicului informații despre progresele înregistrate în această privință.

Potrivit raportului Greenpeace, următorii pași-cheie pentru „detoxifierea” industriei de electronice sunt eliminarea tuturor substanțelor chimice periculoase din întreg lanțul de producție și transparența lanțului de aprovizionare. Alte industrii, precum cea a textilelor, au demonstrat că este un lucru posibil, oferind un model credibil și aplicabil pentru companiile de electronice. Acestea pot avea ca model 20 de companii globale de textile care și-au asumat angajamentul de a elimina toate substanțele chimice periculoase până în 2020, iar multe dintre ele au implementat schimbări pe parcursul întregului lanț de aprovizionare, de la produsul finit până la centrele de producție primară din China (4).

Concluziile raportului arată că, în ansamblu, companiile de electronice nu iau măsurile necesare pentru a-și micșora amprenta energetică în creștere.  Producerea de telefoane, laptopuri și alte dispozitive necesită cantități uriașe de energie și este concentrată în Asia de Est, unde energia provine, în cea mai mare parte, din arderea cărbunelui.

Unele companii, precum Lenovo și Huawei, dau un exemplu pozitiv instalând panouri solare pe fabricile lor, în timp ce Apple plănuiește construirea unei fabrici care să funcționeze 100% cu energie regenerabilă pentru a fabrica ecrane pentru iPhone-uri. Cu toate acestea, numai obiective ambițioase pentru a extinde gradul de folosire a energiei regenerabile în lanțurile de aprovizionare va reduce amprenta de carbon a gadgeturilor.

În 2014, previziunile arată că vânzările de electronice vor ajunge la 2,5 miliarde de produse (5). O creștere atât de rapidă a multiplicat impactul de mediu al acestei industrii și ridică întrebări cruciale despre sustenabilitatea unui model de business care promovează consumul din ce în ce mai accelerat. Raportul pune accent pe faptul că acesta este un element esențial pe care industria trebuie să îl trateze, în contextul crizei de mediu crescânde și urgente.

Fiind un izvor al inovațiilor, industria electronicelor are toate condițiile pentru a reimagina cum sunt realizate și comercializate telefoanele, laptopurile și televizoarele. În timp ce aspectele legate de substanțele periculoase și eficiență energetică sunt critice, companiile trebuie să ne arate de ce sunt în stare și să proiecteze produse diferite, pentru un viitor mai verde,” a adăugat Dowdall. 

Note

[1] Vezi: http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/toxics/2014/Green%20Gadgets.pdf Companiile incluse: Acer, Apple, Dell, HCL, HP, Lenovo, LGE, Nokia, Panasonic, Philips, RIM, Samsung, Sharp, Sony, Toshiba, Wipro

[2] BFR se referă la o gamă largă de substanțe chimice brominate care se adaugă la materiale pentru a le face ignifuge și pentru a le micșora rata de combustie. Mai multe BFR au proprietăți toxice, sunt foarte greu degradabile în mediu și sunt bioacumulatoare (se acumulează în organismul uman și animal). PVC-ul este un tip de plastic clorinat folosit în forma sa flexibilă (plastifiată) de industria electronicelor, în principal ca izolator și pentru a acoperi cablurile electrice. PVC-urile ridică probleme de mediu și amenință sănătatea umană în întregul ciclu de folosință.

[3] Pentru mai multe informații: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/apple-detox/blog/50293/

[4] Pentru mai multe informații: http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/toxics/water/detox/

[5] Vezi: http://www.gartner.com/newsroom/id/2692318