Poziția Greenpeace România față de propunerea ANRE

Comunicat de presă - septembrie 18, 2017
Poziția Greenpeace România față de propunerea Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei cu privire la tariful pentru micii producători de energie regenerabilă

Astăzi se încheie etapa consultărilor publice pe marginea propunerii ANRE de reglementare a tarifului pe care îl vor primi micii producători de energie regenerabilă. Greenpeace România a analizat tariful propus, de aproximativ 40 de euro per MWh produs, precum și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească producătorii de energie regenerabilă în capacități mai mici de 100 kW și a prezentat ANRE o poziție care cuprinde următoarele: 

- tariful de 40 de euro / MWh este insuficient pentru amortizarea investiției necesare instalării unor astfel de capacități, producătorilor de energie cerându-li-se practic să susțină pierderi / să plătească din buzunarul propriu pentru dreptul de a produce energie din surse curate. Tariful propus pentru Romania ar fi cel mai mic din întreaga Uniune Europeană, cu 70% mai mic decât media europeană și cu 20% sub cel mai mic tarif practicat în întreaga Uniune. 

- acest tarif ar trebui să se poată aplica nu numai persoanelor fizice care produc energie din surse regenerabile, ci si operatorilor economici, instituțiilor publice etc. 

- procesul de autorizare pentru instalarea micilor capacități de producție a energiei din surse regenerabile are nevoie să fie simplificat față de actualul parcurs administrativ, care este deosebit de complex, fiind conceput pentru centralele electrice de mari dimensiuni. 

Observațiile și comentariile complete trimise de Greenpeace sunt disponibile aici

 

Cerem autorităților române să organizeze o serie de dezbateri în cadrul unei adevărate consultări publice, în care să ia în mod responsabil în calcul modul în care România își poate asuma atingerea obiectivelor asumate atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul Acordului de la Paris pentru limitarea emisiilor de carbon.