10 sfaturi pentru un campus „verde”

Articol principal - martie 19, 2012
Universităţile de pretutindeni fac tot posibilul să îşi tranforme campusurile în „campusuri verzi”. De la campanii precum „Redu, Refoloseşte, Reciclează ” şi până la folosirea autobuzelor cu combustibili bio, a fi un campus prietenos cu mediul nu e numai „ în vogă ” ci şi un lucru inteligent.

Sunt multe măsuri pe care universităţile le-au implementat, dar sunt şi lucruri pe care fiecare student  în parte le poate face pentru a susţine dezvoltarea campusului verde şi pentru a sprijini un stil de viață cât mai eco. Aici sunt 10 idei prietenoase cu mediul pentru camerele de cămin, apartamente, săli de clasă şi viaţa în campus în general:

 1.            Reciclează totul, mai ales hârtia!

Cantitatea de hârtie pe care un student de facultate o aruncă  într-un semestru este uriaşă - notiţe de la cursuri, copii xerox, lucrări semestriale, ziare, grafice şi poze printate şi multe altele. Ştim că toate acestea nu pot fi evitate  în totalitate, dar felul  în care foloseşti şi reciclezi hârtia poate ajuta mult la crearea unui  campus mai ecologic. Caută coşuri de gunoi reciclabil prin facultate, cantină sau cămin.

2.            Foloseşte imprimanta cu înţelepciune!

Profesorii nu se supără de obicei dacă citesc lucrări care sunt printate pe ambele părţi ale foii. Acesta este o modalitate foarte bună de a economisi hârtia. De asemenea, pentru a economisi şi tuş, foloseşte setarea pentru calitate redusă la paginile de care nu ai nevoie să arate bine sau sunt doar text.  În ultimul rând, gândeşte-te ce printezi! Dacă poţi arăta pagina şi pe un ecran, fă-o! Nu mai e nevoie să o mai printezi!

3.            Limitează utilizarea de pahare şi farfurii de unică folosinţă!

Fie că eşti  într-o cameră de cămin sau te muţi  în primul tău apartament  în afara campusului, tentaţia de a cumpăra pahare şi farfurii de unică folosinţă e mare.  Acest lucru nu numai că este rău pentru mediu, dar este rău şi pentru bugetul tău de student. Cumpără pahare şi farfurii din plastic mai ieftine. De obicei un pachet e format din 4 seturi de tacâmuri, destule pentru toţi colegii de cameră. Spală-le manual sau cu maşina de spălat vase dacă ai una (adu-ţi  aminte să o porneşti doar când se umple, pentru a economisi apa)

4.            Limitează folosirea şerveţelelor de hârtie

Nu  îţi vom spune să nu te murdăreşti  când mănânci, dar nici să exagerezi! în general  studenţii consumă multă mâncare tip fast-food sau comandă la pachet, împreună cu care iau şi o cantitate mare de şerveţele. Ai grijă câte şerveţelele  iei cu tine!

5.            Utilizează becuri economice!

Acesta este un sfat bun mai ales pentru studenţii care işi plătesc factura la electricitate. Aceste becuri  pot fi ceva mai scumpe decât cele obişnuite, dar îţi vor scădea consumul de energie , vor rezista mai mult şi  în final o să faci economie! Ele sunt bune de asemenea şi pentru camera de cămin. Lumina este mai plăcută şi mai eficientă!

6. Folosește mașina cât mai puțin   - mergi pe jos sau cu bicicleta!

Din ce în ce mai multe campusuri şi mai ales cele care  încearcă să fie mai eco, sunt foarte populate.Pe deasupra, aproape toate universităţile oferă condiţii prietenoase pietonilor. Mersul pe jos sau pe bicicletă nu numai că va ajuta la reducerea poluării în campus, dar te ajută şi pe tine să îți menții silueta, în primii ani de facultate. Dacă e necesar  să conduci, încearcă să găseşti şi alţi studenţi  care au nevoie de trasport,  grupaţi-vă şi asa veţi reduce emisiile de carbon!

7.            Cumpără eco

Cumpără bunuri reciclate cât mai des posibil. Hârtia sau produsele de curăţat pot fi  cumpărate ca bunuri reciclate. Sunt puţin mai scumpe decât cele normale, dar merită.

8.            Utilizează caiete mecanice în locul celor clasice!

Acesta este un mod simplu de a reduce deşeurile. Când semestrul s-a terminat  îţi poţi scoate notiţele din el, le poţi capsa şi depozita, iar mai apoi, poţi refolosi caietul mecanic semestrul următor. Dacă vrei să faci un pas mai mare pentru a-ţi transforma campusul  în unul mai verde, foloseşte laptopul pentru a lua notiţe!

9.            Ia întotdeauna cu tine o sticlă de apă!

Nu numai că aceasta va salva mediul  înconjurător prin reducerea cantităţii de deşeuri de plastic din campusul tău, dar te va şi menţine hidratat şi îţi va creşte metabolismul. O sticlă de apă poate fi reumplută de la orice sursă  şi o ai cu tine oriunde, în clasă sau  în timp ce mergi pe bicicletă.

10.          Cumpără haine la mâna a doua

Deşi este gândit de obicei  ca ceva pe care il facem ca să economisim bani, acesta este un lucru care ajută şi mediul  înconjurător. Reciclarea și refolosirea hainelor minimizează folosirea resurselor pentru realizarea altelor noi. 

Sursa: http://www.greenstudentu.com/

Articol realizat cu ajutorul voluntarei noastre, Raluca.

Subiecte