Sfaturi verzi

Pagină - august 24, 2011
Ziua Pământului a trecut, dar acesta este încă un motiv să reafirmăm angajamentul nostru colectiv pentru asigurarea unui viitor pașnic și verde. Iată trei lucruri pe care le poți face chiar acum pentru a face din fiecare zi, Ziua Pământului.

1. Încearcă să folosești soluții de curățenie ecologice.

Curățenia verde este blândă cu portofelul, cu sănătatea și are un impact minim asupra mediului. Esența kit-ului de curățare ecologică: bicarbonat de sodiu și oțet alb.

Praful de copt este un abraziv ușor, și poate fi folosit pentru a curăța aproape orice, de la căzi de baie la bufete și mese de bucătărie. Aplică-l cu un burete umed, freacă suprafața și apoi clătește. De asemenea, bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele, înlătură mirosurile neplăcute și înmoaie țesăturile.

Oțetul alb (5 la sută acid acetic) este un dezinfectant ușor și este foarte bun pentru curățarea sticlei, lustruirea argintăriei și curățarea podelelor. Atunci când vrei să cureți sticlă cu el, diluează cantitatea în patru părți de apă.

Dacă vei alege produse chimice pentru curățare, evită substanțele chimice puternice și odorizantele artificiale. Un prim pas este evitarea produselor pe care scrie „otrăvitor” sau „periculos”, ori „coroziv”. Este foarte probabil ca produsele inscripționate astfel să conțină substanțe chimice toxice sau, cel puțin, să prezinte un risc direct de expunere la acestea pentru tine.

Pentru mai multe sfaturi și rețete de produse de curățat, apasă aici.

2. Renunță la apa îmbuteliată

Apa curată, potabilă, este un drept uman, nu un lux. În prezent, industria de îmbuteliere a apei pompează anual miliarde de litri de apă – apă care aparține tuturor – din subteran  și ne-o vinde înapoi pentru a face profit.

În afara faptului că suntem taxați pentru o resursă publică, companiile de îmbuteliere a apei sunt responsabile pentru producerea de sute de milioane de sticle de plastic. Potrivit Istitutului de Politică a Pământului (Earth Policy Institute), producătorii folosesc  în fiecare an 1,5 milioane de barili de petrol pentru  a produce apă îmbuteliată numai pentru piața de apă îmbuteliată din Statele Unite.

Dacă în comunitatea ta apă este potabilă, folosește apa de la robinet. Țineți cont că și clorinarea apei pe termen lung este un lucru îngrijorător. Pentru uz personal - și în zone unde nu se recomandă fierberea apei de la robinet – este mai indicată instalarea unui sistem casnic de filtrare a apei. Pentru mai multe informații despre privarea de apă, intră pe www.blueplanetproject.net.

3. Redu (sau renunță definitiv) la carne. Redu (sau  renunță definitiv) la automobil.

Știm că aceasta a devenit ca o mantră a sfaturilor verzi, dar aceste două activități sunt strâns legate între ele și nu doar dăunează mediului ci și conduc la scăderea proviziilor de hrană pe tot întinsul globului.

În prezent, distincția dintre hrană și combustibil aproape că a dispărut. Într-o încercare slabă și prost gestionată a guvernelor de a rezolva problema schimbărilor climatice, s-a încurajat dezvoltarea „biocombustibililor” – combustibili fabricați din culturi de plante, precum porumb și grâu. Drept rezultat, recoltele de alimente sunt acum folosite în beneficiul mașinilor, prețurile mondiale la alimente ating niveluri istorice și criza alimentară încolțește în din ce în ce mai multe țări.

Cererea crescândă pentru carne amenință și ea rezerva de alimente a planetei. De exemplu, vitele trebuie alimentate cu cantități uriașe de furaje, pentru a produce o cantitate mică de proteină animală destinată consumului uman. Potrivit Worldwatch,  cantitatea totală de soia și grâne folosită anual pentru creșterea animalelor în Statele Unite ar putea asigura de cinci ori necesarul alimentar al populației planetei.

Combinate, creșterea consumului de carne și dezvoltarea biocombustibililor au efecte devastatoare. În prezent, Programul Mondial Alimentaral Națiunilor Unite (WFP) avertizează că nu sunt resurse pentru a face față creșterii prețurilor la alimente, din cauza mai multor factori, precum schimbările climatice, creșterea cererii pentru furaje și biocombustibili. WFP susține că în prezent se confruntă cu un deficit de jumătate de miliard de dolari, pentru a satisface  „nevoile existente”.

Sunt multe motive pentru care ar trebui măcar să reduci folosirea autoturismului (emisii de gaze cu efect de seră, smogul) și consumul de carne (emisii de gaze cu efect de seră, distrugerea pădurilor pentru crearea de noi terenuri agricole) însă criza de alimente se agravează, la nivel mondial, și, în mod normal, ar trebui să fie ultima din problemele oamenilor.

Montează-ți panouri solare! Citește mai multe aici

Subiecte