Revoluția din garderoba ta - partea a doua

Pagină - august 16, 2011
Următoarele sfaturi legate de cum poți avea o garderobă mai ecologică, inspirate din campania Detox.

Muncitorii de la o fabrică de Denim din Xintang, caută pietre pentru a crea aspectul de blugi prespălați pe denim.

Fermieri pe un câmp de bumbac organic din Kishtapur, India

Fete ce sortează materiale într-un altelier de familie în Gurao, China unde economia este centrată pe producţia textilă

Sfaturile se referă la ce poți face pentru a nu încuraja exploatarea copiilor prin muncă, evitarea practicii de greenwashing, a denimului tratat. Exprimă-ți părerea și promovează mai departe aceste măsuri.

Implică-te în campania Detox aici!

8) Spune nu exploatării copiilor şi fabricilor inadecvate, încurajează comerțul etic

Produsele cu preţuri echitabile se dezvoltă din ce în ce mai mult. Pe lângă cafea, ceai, banane şi ciocolată, acum există şi colecții de haine care se înscriu în comerțul etic. Această practică ajută în principal producătorii acestor bunuri. În țările mai sărace, comerțul etic garantează condiţii decente de muncă, printre care și neexploatarea copiilor pentru muncă  şi plata unui salariu din care un om se poate descurca.  

De exemplu, mai degrabă decât să vândă recoltele la preţuri de dumping  pe piaţa mondială, cultivatorii de bumbac obţin 36 de cenţi pe kilogramul de bumbac şi 41 de cenţi pe cel de bumbac organic, cam cu 40-70% mai mult decât înainte. Un tricou la preţ echitabil costă cu aproximativ 3 euro mai mult. Intră pe fairtrade.net pentru a găsi website-ul  local pentru produse echitabile şi pentru a putea primi informaţii şi sfaturi de unde pot fi achiziționate aceste produse.

Pentru cele mai noi informaţii despre ce companii folosesc ateliere în care muncesc copii, sau au fabrici poluante, intră pe cleanclothes.org şi laborrights.org.

9) Problema denimului cu aspect uzat

Denimul cu aspect uzat estea devenit foarte la modă în ultimii ani dar ştiai că fabricile folosesc adesea tratamente chimice pentru a obţine efectul de decolorare?

Utilizarea tratamentului chimic nu este singura problemă - killerjeans.org explică felul în care denimul este tratat prin sablare provoacă silicoza, o boală pulmonară fatală întâlnită  la muncitorii din fabrici.

Nu toate materialele din denim sunt tratate prin sablare sau prin aplicarea chimicalelor, dar ar trebui să fii un expert tehnic pentru a-ți putea da seama ce metodă de tratament a fost utilizată pentru un anumit tip de material, de aceea, cel mai bine este să întrebi. Sau, şi mai bine, cumpără haine din denim la mâna a doua, care au un aspect uzat creat în mod natural prin purtare!

10) Spală hainele ecologic 

O mare parte din impactul hainelor asupra mediului vine din spălarea acestora. Încearcă să îl reduci folosind capacitatea maximă a maşinii de spălat (cuva să fie plină). În plus, mare parte din energia folosită în spălarea rufelor este utilizată la încălzirea mașinii și a apei de spălat, deci este indicat să o dai mai încet. În mod normal, hainele cu grad normal de murdărire pot fi spălate bine la 30 de grade.  

11) Fă curăţenia de primăvară în garderobă

Dacă ai în dulapul de haine ceva pe care nu-l mai porți, atunci ia măsuri! Dă-i-le unui prieten, donează-le spre cauze caritabile, pune-le pe Freecycle sau eBay, sau chiar organizează o petrecere la care să aibă loc schimburi de haine.

12) Returnare

Unii producători, cum ar fi Patagonia, se oferă să ia înapoi hainele vechi şi uzate. De ce să nu ceri firmei preferate să urmeze acest exemplu?

13) Contactează firmele

Intră pe site-urile firmelor preferate și vezi dacă au implementat politici privitoare la mediu, în special cele care au legătură cu gestionarea substanțelor chimice. Dacă nu, sau dacă politicile nu sunt suficient de stricte anunță-i că îți plac hainele și colecțiile lor, dar vrei să îmbunătățească acest aspect.

14) Spune mai departe

Vorbește-le prietenilor despre problema poluării – ne ajută foarte mult dacă din ce în ce mai mulți oameni conștientizează importanța acestei probleme și se mobilizează pentru a solicita o industrie textilă lipsită de substanțe toxice.

Subiecte