Revoluția din garderoba ta

Pagină - august 9, 2011
Află acum câțiva pași simpli pentru a avea o garderobă mai prietenoasă cu mediul. Industria textilă folosește multe substanțe chimice care dăunează atât sănătății mediului cât și oamenilor

Cumva campania noastră Detox te-a facut să reflectezi asupra garderobei tale și a consecințelor ascunse de pe urma producerii lor? Nu suporți hainele second-hand, moda ‘hainelor uzate’ te ‘îmbolnăvește’, și deviza ta poate este ‘ calitate’ și nu ‘cantitate’. Dar cum altfel să împaci și pasiunea pentru modă și sustenabilitatea? Mai jos ai primul set de sfaturi pentru ‘dependența’ ta.

Cartea scriitoarei Lucy Siegel ‘To die for’ menționează că în prezent oamenii cumpără de 4 ori mai multe haine decât în 1980. Acest lucru reprezintă în medie un cost de 626 lire sterline pe an pentru achiziționarea de haine, în total se adaugă 28 kg de haine de persoană. În ciuda acestui fapt, nu ajungem să purtăm decat 10% din totalul garderobei. Așa că înainte de a cumpăra întreabă-te : ‘Chiar am nevoie ?’.

Dacă răspunsul este DA, dar vrei să iei decizii ‘eco’, vezi recomandările de mai jos.

1) Cumpără haine second-hand

Magazinele de caritate, vintage sau de pe internet (eBay) sunt pline de haine – poate gasesti o ofertă avantajoasă.

2) Cumpară haine clasice

Pentru a fi într-adevăr protector cu mediul, hainele trebuie purtate și iar purtate. Așa că nu îți cumpăra doar haine la modă ci și haine „clasice” și care îți plac foarte mult. Și dacă ele nu mai sunt la modă, păstrează-le…moda revine.

3) Cumpără haine ”verzi”

 

Verifică mărcile ce produc haine din produse reciclate sau folosesc doar materiale și vopseluri ecologice. Poți să găsești astfel de magazine în multe orașe sau pe Internet.

4) Focus pe calitate

Achiziționează haine ce sunt realizate bine, ce rezistă în timp. Verifică tivurile, fermoarele și nasturii…zonele cele mai frecvente pentru defecte. Același lucru se aplică și la încălțăminte : vezi cât de bine este aplicată talpa.

5) Repară / ajustează

Dacă ai haine pe care nu le mai porți pentru că au nevoie de un nou fermoar sau trebuie strâmtate…treci la treaba. Dacă nu îți iese, mergi la cea mai apropiata croitorie. Poți foarte ușor să îți ‘re-împrospătezi’ hainele schimbându-le nasturii, transformând rochiile în fuste, pantalonii lungi în scurți etc. Pentru inspirație intrați pe Refashion Co-op.

6) Doar bumbac organic 

În mod normal bumbacul este o plantă delicată, pentru care se folosesc fertilizatori și pesticide, irigată permanent. Conform Water Footprint Network, pentru doar un tricou de pentru 250g din bumbac se folosesc 150g de pesticide și 2.720 litri de apă. Mai multe informații găsiți pe The Water Footprint of Cotton Consumption report by Ecological Economics .

Bumbacul organic este o alternativă bună deoarece este cultivat pe câmpuri fără îngrășământ. Începeți să-l folosiți cât mai mult, mai ales pentru hainele de copii sau lenjerie.

7) Verifică eticheta

Nu e ușor cu etichetele dar poți afla mai multe informații despre etichetele-verzi vizitand Eco Label Index sau Eco Textile

Află mai multe despre eforturile Greenpeace împotriva substanțelor chimice și despre campania Detox:

-       Semnează petiția prin care le cerem companiilor Nike și Adidas să elimine poluarea apei în China acum

-       Puma o ia înaintea Nike și Adidas în Provocarea Detox

-       Consecințe ascunse: prețul nevăzut al poluării apei

-       Nike & Adidas: este timpul să detoxifiați apele lumii.

Subiecte