Ungaria și libertatea pe care vreau să o apăr

articol de Katalin Rodics - campaigner Greenpeace Ungaria

Articol de opinie - aprilie 10, 2017
În iarna lui 2017, am primit un telefon de la un coleg despre o comunitate mică din zona rurală din Ungaria, departe de străzile aglomerate ale Budapestei, care avea nevoie de ajutor.

O organizație luterană tocmai lansase un proiect cu adulți cu dizabilități, oferind locuri de muncă pentru un grup de oameni care în Ungaria au foarte puține oportunități. Am decis să ne unim forțele.

Protest împotriva noilor legi care țintesc mediul academic și ONG-urile. 9 aprilie 2017. 

Împreună cu Greenpeace Ungaria, grupul acum planifică o grădină ecologică accesibilă pe terenurile centrului și au început să se conecteze cu rețeaua uimitoare a fermierilor organici pe care am clădit-o în toată țara. Oamenii care ne susțin ne vor ajuta la furnizarea plantelor și a materialelor necesare pentru ca grădina să prospere. În curând vor fi peste 100 de oameni cu dizabilități care lucrează la centru, cultivă hrană organică și distribuie vorba despre agricultura sustenabilă în zona rurală.

Aceasta este Ungaria pe care o iubesc și de care sunt mândră – ambițioasă și incluzivă. Vreau ca toți copiii să crească într-o societate în care ei au curaj să acționeze și să exprime lucrurile în care cred. Pentru asta mă lupt. În fiecare zi, organizațiile societății civile, mari și mici, muncesc din greu pentru ca țara aceasta să fie un loc mai sigur, mai curat și mai vibrant din punct de vedere economic. Dar toate acestea sunt în pericol, dacă guvernul actual va obține ce vrea.

70.000 de oameni au mărșăluit în Budapesta. 9 aprilie 2017

În Parlamentul ungar a fost introdusă o nouă lege care amenință să discrediteze, intimideze și submineze abilitatea organizațiilor neguvernamentale de a se exprima pentru drepturile noastre, pentru aerul, apa, hrana și natura de care depindem. Legea ar eticheta orice grup care primește o anumită cotă de finanțare de la oamenii din afara Ungariei ca „agent străin” și i-ar putea lega de teroriști sau de operațiuni de spălare a banilor.

Această încercare de a stigmatiza ONG-urile vine cu poveri adiționale și complet nenecesare: noi deja suntem complet transparenți cu fondurile noastre și sursele lor. Dar o astfel de lege stigmatizatoare ar putea reduce la tăcere sute de organizații credibile și ar putea induce în eroare sutele de mii de oameni pe care îi ajutăm.

Protestatari în Budapesta - 9 aprilie 2017

Dacă deja ești un suporter al Greenpeace, știi că suntem dispuși să contestăm guvernele sau corporațiile atunci când ele pun în pericol aerul, apa și solul. Exprimarea publică despre lucrurile care contează reprezintă o parte crucială a vieții într-o societate deschisă. Apărarea mediului și a oamenilor vulnerabili este o componentă mare din ceea ce noi aducem în comunitățile cu care lucrăm în toată lumea și este un motiv principal pentru care milioane de oameni ne ajută financiar munca. Dar guvernul ungar semnalează că vrea să slăbească forța anumitor organizații ale societății civile care lucrează pentru binele oamenilor și al planetei.

 

Katalin Rodics se adresează mulțimii. Budapesta, 9 aprilie 2017.

Azi, peste 70.000 de oameni s-au adunat în fața Parlamentului pentru a ne apăra dreptul de a ne exprima și de a gândi liber și pentru a sprijini comunitățile fără frică, intimidare sau suspiciune.

Printre noi sunt mame, tați, surori, frați, studenți, profesori, activiști – un grup divers, din toate aspectele vieții.

Când am fost invitată să vorbesc pe scenă, m-am simțit umilă și mai hotărâtă ca niciodată: nu vom da niciodată înapoi de la a ne apăra universitățile, organizațiile și societatea noastră liberă. Împreună suntem puternici și luptăm pentru o lume mai verde și mai pașnică. Și în toată lumea, oamenii luptă alături de noi.

Budapesta, Ungaria, 9 aprilie 2017

Katalin Rodics este campaigner pentru agricultură la Greenpeace Ungaria. Are trei copii și cinci nepoți și de peste 40 de ani activează pentru o planetă curată, sănătoasă, unde toți copiii pot crește în siguranță.

 

Subiecte