Am reușit împreună! Samsung va recicla în sfârșit milioanele de telefoane Galaxy Note

Articol principal - martie 31, 2017
După cinci luni de campanie, proteste și mobilizare, compania Samsung a declarat că va recicla telefoanele Samsung Galaxy Note 7, care au fost rechemate în urma defecțiunilor tehnice.

Povestea a început așa…

Activiștii Greenpeace au creat scene satirice în fața sediului Samsung Electronics din Suwon, ca să arate explozia Galaxy Note 7 cât și cum anume dispozitivul poate fi reciclat.

...a continuat așa

Greenpeace a protestat în fața Palau de Congresos de Cataluña (Palatul Congresului din Catalunia) în timpul prezentării Samsung, înaintea evenimentului Mobile World Congress.

Și apoi am distribuit asta:

După cinci luni de zile în care în toată lumea au avut loc proteste și oamenii s-au mobilizat, Samsung a scos capul din nisip și și-a luat angajamentul că va recicla milioanele de telefoane Galaxy Note 7 pe care le-a rechemat! Aceasta este o veste grozavă pentru sutele de mii de oameni care s-au implicat.

În esență, iată ce a promis Samsung: Samsung va recondiționa telefoanele Galaxy Note 7 nevândute și va refolosi componentele care nu au probleme, precum camera și soneriile, pentru a le putea folosi și revinde în alte telefoane. Pentru componentele care nu pot fi refolosite, compania va extrage și recicla materiile prime într-un mod prietenos cu mediul.

Samsung a mai anunțat și că va participa într-o nouă cercetare condusă de Uniunea Europeană, cu scopul de a dezvolta o nouă tehnologie prietenoasă cu mediul pentru a recicla telefoanele.

Vom urmări cum va decurge acest proces, dar momentan, este o veste bună!

Fără implicarea oamenilor, aceste telefoane ar fi fost irosite.

Dar, din fericire, sute de mii de oameni au semnat petiția și au trimis mesaje către CEO-ul companiei, au cerut un plan pentru reciclarea acestor telefoane și schimbarea acestui model de business risipitor, care produce dispozitive cu durată scurtă de viață. Oamenii au acționat și în online, cu mesajul #SaveTheGalaxy către Samsung, iar în februarie, activiștii din Barcelona au dus acest mesaj direct către companie, ținând bannere în cadrul conferinței de presă a Samsung și afară, la Mobile World Congress.

Această victorie este dovada că împreună suntem puternici!

În prezent, producția și consumul de electronice sunt foarte problematice. Tone de materii prime prețioase ajung în fabricarea electronicelor cu durată scurtă de viață, care sunt imposibil de reparat și proiectate special să nu dureze mult, ceea ce se traduce în milioane de dispozitive care sunt cumpărate și aruncate în fiecare an, ca deșeu electronic. Fabricile de electronice sunt în mare parte alimentate cu energie murdară, precum cea obținută din cărbune, ceea ce contribuie la încălzirea globală și majoritatea electronicelor sunt fabricate de muncitori care folosesc substanțe chimice cu mare impact asupra sănătății lor și asupra sănătății mediului local.

Nu trebuie să se întâmple așa.

Pe măsură ce companiile de IT au demonstrat din nou și din nou, tehnologia și creativitatea pot fi folosite ca surse puternice de a trece de la un model de business depășit spre unul mai sustenabil. Companiile de top din IT pot deveni cei mai buni susținători pentru un model de producție cu circuit închis și un viitor alimentat din energie regenerabilă. Cei mai buni designeri pot crea dispozitive fără substanțe toxice care să dureze, să fie reparate și în cele din urmă să fie transformate în ceva nou.

Anunțul Samsung este primul pas prin care poate să își demonstreze efortul de a trasa o nouă cale pentru reciclarea telefoanelor, începând cu Note 7. Greenpeace se va asigura că Samsung ia în considerare vocea milioanelor de susținători și că își ia în serios angajamentul.

A sosit vremea ca gadgeturile noastre să fie la fel de inovatoare pentru planetă precum sunt și pentru viețile noastre. Greenpeace va face în curând un clasament al mărcilor de telefoane în funcție de cât de reparabile sunt – și vom continua să urmărim cum companiile precum Samsung își țin promisiunile. Fiți pe fază!

Jude Lee, Global Senior Campaigner la Greenpeace East Asia 

Subiecte