Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer
Kolkraft, Tyskland

Vattenfallfakta

#1

Vattenfall har planer på att öppna fem nya brunkolssgruvor i Tyskland.

Vattenfalls kolbrytning i östra Tyskland har gjort att 80 000 hektar jordbruksmark har förstörts, en femtedel av hela Skåne. Fem nya kolgruvor får stor påverkan på miljön och klimatet. Fyra byar ska jämnas med marken och 3 500 människor tvingas flytta. Vattenfall har sagt att man vill utöka kolbrytningen och fortsätta minst till 2050.

#2

70 procent av Vattenfalls investeringar de kommande åren ska göras i kol, gas och kärnkraft.

Vattenfall har på senare år ökat sina investeringar i fossila bränslen. Förra året gick 46 procent av investeringarna till fossilkraft. Under 2011 till 2015 kommer siffran att öka till 54 procent eller 66 miljarder kronor.

#3

Vattenfall fortsätter stadigt att öka sina koldioxidutsläpp.

Förra året släppte Vattenfall ut 91,5 miljoner ton koldioxid. Det är en ökning med 11 procent jämfört med 2008. Enligt färska beräkningar kommer koldioxidutsläppen under de kommande åren att öka med nästan 15 miljoner ton.

#4

Vattenfall har fyra kolkraftverk på Världsnaturfondens "Dirty-thirty"-lista.

Här listas de 30 smutsigaste kolkraftverken i Europa. Med på listan finns fyra av Vattenfalls tyska kolkraftverk: Jänschwalde, Boxberg, Schwarze Pumpe och Lippendorf. Näst smutsigast av alla kolkraftverk i hela Tyskland är Jänschwalde.

#5

Vattenfall släppte ut 91,5 miljoner ton koldioxid förra året.

Vattenfall har stadigt ökat sina utsläpp av koldioxid under de senaste åren. 2008 släppte vattenfall ut 82,5 miljoner ton och 2009 ökade utsläppen till 89,7 miljoner ton. Vilket kan jämföras med Sveriges totala utsläpp av koldioxid som uppgick till ca 50 miljarder ton 2008.

#6

Vattenfalls kärnkraftsreaktorer i Tyskland har sådana säkerhetsbrister att de stått stilla sedan 2007.

Brunsbüttel och Krümmel är två av Tysklands äldsta kärnkraftverk. De senaste fyra åren har de stått stilla på grund av bristande säkerhet. Troligtvis hade de förblivit stängda under långt tid framöver även utan den tyska regeringens beslut att avveckla kärnkraften.

De senaste uppdateringarna

 

Klimatvinst - en av Vattenfalls gamla gruvor stoppas

Blogginlägg av Em Petersson | 5 april, 2017

En av de nya kolgruvor som Vattenfall planerade att öppna i östra Tyskland stoppas nu. Den stark kritiserade brunkolsgruvan Jänschwalde Nord som numera ägs av EPH och deras dotterbolag LEAG kommer inte att öppnas. Detta är en seger...

Världens blickar riktas mot Sverige

Blogginlägg av Em Petersson | 7 juni, 2016

Regeringens beslut i Vattenfallaffären närmar sig med stormsteg och det är inte bara i Sverige människor mobiliserar för att lämna kolet i marken. Vattenfall vill sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland till tjeckiska EPH. Om...

Jo, det spelar roll att Vattenfalls kol stannar i marken

Blogginlägg av Em Petersson | 20 maj, 2016

På senare tid har det argumenterats på debattsidor för att storleken på Europas klimatutsläpp endast bestäms av EU:s handel med utsläppsrätter och att det därför varken gör till eller från för klimatet om Vattenfalls brunkol stannar i...

1 - 3 av 75 resultat.

Taggar