Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Det finns många större och mindre saker du som privatperson kan göra för att vara en positiv kraft i den gröna omställningen. Här är våra topp-fem-tips:

1. Byt till förnybar energi

De stora energibolagen har idag mycket makt. Vattenfall, Fortum och EON, som kontrollerar två tredjedelar av den svenska elmarknaden, investerar i huvudsak i fossila bränslen och kärnkraft.

Genom att byta till ett elbolag som säljer 100 procent förnybar energi sänder du en viktig signal både till våra politiker och till de stora jättarna om vilken väg du vill att Sverige ska ta framöver. Ring gärna till ditt gamla elbolag och berätta varför du lämnade dem.

 

2. Res klimatsmart

Att cykla eller åka kommunalt i så stor utsträckning det går gör stor skillnad mot att ta bilen. Om du skaffar bil, köp en bränslesnål. Om du har möjlighet, gå med i en bilpool. Eller starta en. Välj tåget framför flyget.

 

3. Ät mer grönt

Den mat vi äter idag är till stor del beroende av olja och ger stora utsläpp av växthusgaser. Genom att äta mat i säsong, köpa närproducerat och äta mindre kött kan du göra mycket för att minska dina utsläpp.

 

4. Påverka våra folkvalda

Politiker är beroende av sina väljare. Din röst gör skillnad, både när det gäller hur du väljer att rösta i valen och hur du agerar däremellan. Du kan skriva insändare, blogga, starta Facebookgrupper eller namnlistor, mejla politiker och engagera dig på gräsrotsnivå för att tillsammans med andra driva fram den utveckling som behövs.

Ett annat sätt att bli aktiv är att stödja Greenpeace genom att ge en gåva, engagera dig som frivillig. eller se om det finns något intressant jobb att söka.


5. Sprid information till dina nära och kära

Folk lyssnar hellre på en vän än på någon de inte känner. Du är alltså den som är allra bäst på att övertyga dina vänner och bekanta om att klimathotet är mycket allvarligt och att vi måste agera tillsammans för att lösa det.