Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Destruktivt fiske

Ett av de största hoten mot haven är fiskeindustrin. Man fiskar för mycket och med fiskemetoder som allvarligt skadar livet i haven. Om vi ska ha fisk i framtiden, måste vi förändra sättet vi fiskar på idag.

Överfiske

Överfísket, att man tar upp för mycket fisk ur haven, har fört med sig att fisksorter som förut fanns i överflöd nu håller på att utrotas. I framtiden kanske fisk bara äts som en sällsynt och dyr delikatess. För att förhindra detta arbetar Greenpeace för att minska antalet fiskefartyg både i Sveriges och i EU:s fiskeflottor.

Bifångst

Ett annat stort problem är bifångsten. Bifångst kallas allt det som kommer med "på köpet". I många fall slängs bifångsten, även fin matfisk, tillbaka i havet - död eller döende. När man trålar efter räkor kan 90 procent av den totala fångsten vara bifångst. Greenpeace arbetar för att förbjuda att man kastar bifångsten över bord.

Bottentrålning

Bottentrålning är den mest destruktiva fiskemetod som industrifisket har uppfunnit. När bottentrålen går över botten krossar den i princip allt liv som finns där. I känsliga områden är trålning helt förödande. Ändå är det till och med tillåtet att bottentråla i naturreservat. Det vill vi ändra på. Greenpeace arbetar för att göra det möjligt att införa fiskeförbud i känsliga miljöer som annars trålas sönder.

Svartfiske

Illegalt fiske, även kallat svartfiske eller tjuvfiske, är ett stort problem. Samhällen blir av med mat och försörjning, havsmiljön lämnas utplånad och tom. Eftersom svartfiskarna verkar utanför reglerna kan de med lätthet använda sig av de mest destruktiva fiskemetoderna. Greenpeace arbetar för bättre övervakning av havsområden och för att svartfiskare som tas på bar gärning ska förlora sin rätt att fiska.
 

Fiskodling

Trots att fiskemetoderna till havs oftast är destruktiva är det tyvärr inte en bättre idé att föda upp fisk i fiskfarmar. För att producera ett kilo lax krävs det ungefär tre kilo viltfångade, oljerika fiskarter. Dessa fisksorter sugs bokstavligen upp ur våra hav, något som rubbar balansen i ekosystemen. Dessutom sprider odlingarna ofta smitta, övergödande ämnen och kemikalier ut i vattnen runtomkring.

De senaste uppdateringarna

 

Vet du vad som lurar i Antarktis iskalla havsdjup?

Blogginlägg av Rosanna Endre | 21 mars, 2018

Söta pingviner får all uppmärksamhet, hoppande valar imponerar mest och storögda sälar får våra hjärtan att smälta - men den Antarktiska oceanen erbjuder mycket mer än så, om du är beredd att dyka lite djupare. Extrema förhållanden...

Licence to Krill: det antarktiska fisket som döljs under ytan

Artikel | 14 mars, 2018 på 13:30

Greenpeace-utredning avslöjar hur företag som bedriver krillfiske hotar näringskedjan i den antarktiska oceanen genom att expandera sin verksamhet in i känsliga områden. Ofta används också fiskemetoder som kan skada både djurliv och miljöer i...

Ett brev från en ubåtsförare: det vi fann i den djupa mörka Antarktiska oceanen

Blogginlägg av John Hocevar | 16 februari, 2018

John Hocevar — Marinbiolog, ubåtsförare och ansvarig för havsfrågor hos Greenpeace USA — berättar om sina fynd i Antarktis mörka djupa hav. Jag lämnar delen om Javier Bardem åt sidan just nu, och börjar med att förklara varför...

1 - 3 av 593 resultat.

Ämnen