Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Marina reservat

Omkring 40 procent av haven bör skyddas om vi ska kunna säkerställa levande hav i framtiden. Vi kräver därför att världens regeringar skapar ett globalt nätverk av stora marina reservat. Dessutom måste vi se till att de skyddsområden som redan finns skyddas på riktigt. För att havens invånare ska få en chans att överleva behöver stora sammanhängande områden skyddas från till exempel destruktivt fiske som bottentrålning.

Haven idag är i stort sett oskyddade. Det är ett enormt problem eftersom människan håller på att förstöra förutsättningarna för mycket av livet haven. Logiken bakom är enkel: Om inte jag roffar åt mig kommer någon annan att hinna före.

90 procent av de kommersiella fiskbestånden i världen är idag fullt utnyttjade, överutnyttjade eller redan kollapsade. Överfiske, bottentrålning, oljeutsläpp, havsförsurning och de pågående klimatförändringarna gör att haven runt om i världen mår mycket dåligt.

Om vi ska ha levande hav i framtiden måste vi skydda dem idag. Bara 1 procent av jordens hav har någon form av skydd. Det kan jämföras med 13 procent på land. Dessutom är cirka 80 procent av de skyddade havsområdena bara skyddade på pappret. Det finns ingen som övervakar och tar hand om dem. Till exempel kan bottentrålningen i de "skyddade" områdena fortsätta.

Hur fungerar marina reservat?

Marina reservat är havsområden där man inte får fiska eller utvinna andra naturresurser som olja, gas, sand eller grus. Genom att skydda stora områden får havets invånare möjlighet att återhämta sig. Fiskarna växer sig större och lever längre. Större fiskar får dessutom som regel många fler yngel. Ägg och små yngel driver sedan ut ur reservatet med havsströmmarna, och efter hand söker sig många av de större fiskarna utanför reservatets gränser. Yrkesfiskare tjänar därför i längden på att områden skyddas.

Marina reservat gör också att ekosystemen klarar havsförsurning och förhöjda temperaturer bättre. Motståndskraften mot de flesta hot är större hos ett friskt ekosystem. Dessutom kan fler arter leva tillsammans i områden som inte trålas sönder hela tiden.

De senaste uppdateringarna

 

Vet du vad som lurar i Antarktis iskalla havsdjup?

Blogginlägg av Rosanna Endre | 21 mars, 2018

Söta pingviner får all uppmärksamhet, hoppande valar imponerar mest och storögda sälar får våra hjärtan att smälta - men den Antarktiska oceanen erbjuder mycket mer än så, om du är beredd att dyka lite djupare. Extrema förhållanden...

Licence to Krill: det antarktiska fisket som döljs under ytan

Artikel | 14 mars, 2018 på 13:30

Greenpeace-utredning avslöjar hur företag som bedriver krillfiske hotar näringskedjan i den antarktiska oceanen genom att expandera sin verksamhet in i känsliga områden. Ofta används också fiskemetoder som kan skada både djurliv och miljöer i...

Ett brev från en ubåtsförare: det vi fann i den djupa mörka Antarktiska oceanen

Blogginlägg av John Hocevar | 16 februari, 2018

John Hocevar — Marinbiolog, ubåtsförare och ansvarig för havsfrågor hos Greenpeace USA — berättar om sina fynd i Antarktis mörka djupa hav. Jag lämnar delen om Javier Bardem åt sidan just nu, och börjar med att förklara varför...

1 - 3 av 593 resultat.

Ämnen