Det är nämligen så att de statliga pensionsfonderna använder våra gemensamma pensionspengar till att köpa klimatskadlig verksamhet såsom produktion av kol, olja och gas. De gör detta utan att fråga dig. Det är helt orimligt att vi genom våra pensionspengar tvingas äga sånt som driver på klimatförändringarna.
De svenska pensionsfonderna, AP 1-4, äger investeringar till ett värde av tretton miljarder i nära hälften av de 100 största klimatförstörande företagen i världen. De investerar i allt från klimatvärstingen Exxon Mobil, som systematiskt förnekat klimatförändringar, till svenska Lundin Petroleum som vill borra efter ny olja i Arktis.
Vi tycker det är helt bakvänt. Vill du också att dina pensionspengar ska vara en del av lösningen och arbeta för framtiden och inte det sånt som förstör planeten?
Uppmana de statliga pensionsfonderna att sluta investera i klimatskadlig verksamhet och istället investera i en hållbar framtid
Ge oss en pension vi kan njuta av utan att vi samtidigt förstör planeten.
Greenpeace har i juni 2018 skickat en enkät till samtliga riksdagspartier samt Feministiskt initiativ och ställt frågor om finanssektorns roll, inte minst de statliga AP-fonderna, för att uppnå våra klimatmål. Så här svarade partierna. (Klicka på partierna för kommentarer till frågorna.)
Anser ditt parti att AP-fondernas investeringar ska vara förenliga med Parisavtalet och flyttas från fossil verksamhet till långsiktigt hållbara lösningar?
Anser ditt parti att klimat och miljö ska utgöra den ram inom vilken avkastning kan eftersträvas?
Anser ditt parti att regeringen ska slå fast ett mål om och utarbeta en handlingsplan för en fossilfri finanssektor?
Kommentar till fråga 1Inget svar.
Kommentar till fråga 2Hållbarhets- och miljöaspekter ska vara en del av AP-fondernas placeringsverksamhet. Förvaltningen ska främja en hållbar utveckling utan att göra avkall på det övergripande målet om att maximera avkastning i förhållande till risk.
Kommentar till fråga 3Redan 2015 beslutades om ett nytt mål för finansmarknaden – det finansiella systemet ska bidra till en hållbar utveckling. Det nya målet har inneburit att flera initiativ har satts igång för utveckla hållbarhetsarbetet på finansmarknaden. Till exempel har branschorganisationerna tagit fram underlag för redovisning av koldioxidavtryck för fonder.
Kommentar till fråga 1Centerpartiet vill att pensionerna ska klimatsäkras genom att sälja av tillgångar i fossil energi. Det är viktigt av ekonomiska skäl för att pensionerna inte ska tappa i värde. Centerpartiet deltog även i den pensionsöverenskommelse som föreslog att ändra placeringsreglerna för första – fjärde AP-fonden. Där skrevs bland annat att förvaltningen ska fästa särskild vikt vid hur en hållbar utveckling kan främjas, utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning.
Kommentar till fråga 2Centerpartiet tror på att skapa förutsättningar för att göra kloka hållbara investeringar. I det ingår att göra investeringar som är hållbara och ger god avkastning på lång sikt, och det finns utöver klimatkonsekvenserna stora ekonomiska risker med att binda tillgångar i fossila resurser. Här har politiken en viktig roll i att bl.a. ta fram standards och regleringar av finansmarknaderna. Men klimat och miljö är inte de enda parametrarna att ta hänsyn till. Det måste vara upp till individuella bedömningar. Även mänskliga rättigheter generellt och jämställdhet mer specifikt är viktigt för att nämna några exempel.
Kommentar till fråga 3Det viktigaste politiken kan göra är att skapa förutsättningar för individer och företag att investera fossilfritt och att skapa en medvetenhet om hållbara investeringar. Det finns många risker med att sätta upp väldigt specifika mål, en risk är att andra viktiga hållbarhetsfrågor och miljömål än enbart fossila investeringar kommer i skymundan.
Kommentar till fråga 1Ja, i Miljöpartiets valmanifest slår vi tydligt fast att vi vill fasa ut fossilt innehav i svenska pensionsfonder och offentliga finansiella placeringar och övergå till hållbara investeringar som stödjer en 100 procent förnybar energiproduktion. I den nya AP-fondslagstiftningen kommer dessutom AP-fonderna för första gången få lagkrav på sig att förvalta hållbart och vara förenliga med de internationella konventioner och avtal som Sverige förbundit sig till. Det inkluderar Parisavtalet. Likaså har hållbarhetskrav nu införts på premiepensionssystemet. Dessa ändringar hade inte blivit möjliga om inte MP drivit på. Vi vill dock fortsätta och ställa starkare krav framöver.
Kommentar till fråga 2Ja, generellt anser Miljöpartiet att socialt hållbar utveckling är målet, ekologisk hållbarhet en förutsättning och ekonomi är ett verktyg. Miljöpartiet anser också att ekonomin måste rymmas inom planetens gränser och leda till att samhällsutveckling frikopplas från överkonsumtion av resurser. Om frågan endast syftar till AP-fonderna så är svaret att i nuläget har det inte funnits en majoritet i riksdagen för att underställa avkastningsmålet klimat och miljö. I den situationen är det ett viktigt steg på vägen att ställa hållbarhetskrav i lag på förvaltningen. Det kommer bli allt svårare för AP-fonderna att motivera fossilt innehav, både till följd av de nya lagkraven och att fossilt inte är en långsiktig investering.
Kommentar till fråga 3Ja och vi har redan tagit flera viktiga steg åt det hållet. Faktum är att ingen tidigare svensk regering har gjort mer för en hållbar finanssektor. Sedan 2015 har vi ett nytt mål för finansmarknadspolitiken om att det finansiella systemet ska verka för hållbar utveckling och en rad åtgärder har sedan dess tagits fram. Exempelvis är klimatrisker nu integrerat i den ordinarie tillsynen av finansmarknaden och alla svenska fondförvaltare måste redovisa sitt hållbarhetsarbete. Framförallt har Sverige tillsammans med Frankrike påverkat arbetet inom EU att integrera hållbarhet i kapitalmarknadsunionen. De kommande åren vill vi att Sverige ska lägga mycket fokus på att säkerställa att kommissionens handlingsplan för hållbar finanssektor realiseras. Detta kommer få effekter långt utanför Sveriges gränser. Nedan är ett urval av de åtgärder regeringen tagit för att främja en hållbar finansmarknad:
• Klimatrisker integrerat i den ordinarie tillsynen av finansmarknaden.
• Hållbarhetskrav införs på alla fonder inom premiepensionssystemet.
• Förslag till ny AP-fondslagstiftning.
• Alla svenska fondförvaltare blir nu tvungna att redovisa sitt hållbarhetsarbete.
• Svanenmärkning av fonder.
• Stockholm Sustainable Finance Center startat.
• Dialog med branschaktörer om redovisning av koldioxidavtryck.
• Utredningar om gröna obligationer och grönt sparande.
• Påverkan för att få fram en europeisk politik för en hållbar finansmarknad.
Kommentar till fråga 1Det är rimligt att AP-fonderna har ett fokus på hållbarhetsfrågor och även ser till investeringars klimatpåverkan. Vi vill att den som smutsar ner ska betala mer. Det ökar incitamenten för klimatsmartare investeringar.
Kommentar till fråga 2Det överordnade målet för AP-fonden är att säkra svenska pensionssystemets stabilitet och då måste god avkastning vara prioriterat. Detta innebär inte att klimat och miljö inte kommer prioriteras då investeringars miljö- och klimatpåverkan kommer bli allt viktigare för god avkastning.
Kommentar till fråga 3Som liberaler anser vi inte att staten ska styra finanssektorn. Samtidigt ska den som smutsar ner också betala mer vilket kommer att öka incitamenten för gröna investeringar istället för det som skadar klimatet, t.ex. fossil energi. Ekonomiska styrmedel ska vara både långsiktiga och teknikneutrala.
Kommentar till fråga 1Vi har ett tydligt krav om nya direktiv till AP-fonderna med krav på investering med hänsyn till mänskliga rättigheter och klimat.
Kommentar till fråga 2Se ovan.
Kommentar till fråga 3Inget svar.
Kommentar till fråga 1Kristdemokraterna har i överenskommelse med övriga partier i riksdagens pensionsgrupp tydliggjort och förstärkt första-fjärde AP-fondens hållbarhetsarbete, som nu för första gången skrivits in i lagstiftningen. Förslaget kopplas till svenska miljömål och internationella överenskommelser och är en viktig del för att uppnå målen i Parisavtalet.
Kommentar till fråga 2God avkastning och hänsyn till miljön går att förena med varandra. När vi nu förstärkt klimatmålen i AP-fondernas arbete sker inte detta på bekostnad av avkastningen.
Kommentar till fråga 3Branschen jobbar idag i den riktningen och det är svårt att politiskt ta fram en handlingsplan för en viss privat sektor. Istället kan vi med ekonomiska styrmedel visa vilka branscher, företag och värden som premieras och vilka vi vill se mindre av. Det gör vi genom exempelvis grön skatteväxling.
Kommentar till fråga 1Inget svar.
Kommentar till fråga 2Inget svar.
Kommentar till fråga 3Vänsterpartiet har i dagsläget inget konkret förslag för att göra finanssektorn fossilfri, men tycker det låter som ett god idé att uppställa mål och ta fram en handlingsplan för en på sikt fossilfri finanssektor.
Kommentar till fråga 1Självklart ska AP-fonderna så långt som möjligt investera i projekt som är långsiktigt hållbara, men vi är tydliga med att det inte ska göra avkall på det övergripande målet om högsta möjliga avkastning. Detta är alla partier i pensionsgruppen överens om.
Kommentar till fråga 2Det är uppenbart att hela samhället måste ställa om för att inte klimatförändringarna ska få stora negativa konsekvenser. Insikten om detta präglar naturligtvis alla som försöker få en långsiktigt god avkastning på investeringar.
Kommentar till fråga 3Alla branscher måste fundera på hur klimatförändringarna påverkar dem direkt och indirekt. Det är inte regeringens roll att ta fram en färdplan för samtliga sektorer utan vi ska lägga fast de nationella riktlinjerna och spelreglerna om vilka miljö- och klimatkrav vi ha i Sverige och vilka frågor vi driver globalt.
Kommentar till fråga 1Inget svar.
Kommentar till fråga 2Inget svar.
Kommentar till fråga 3Inget svar.