Vi på Greenpeace möter dagligen kvinnor med stor kunskap och erfarenhet i vår bransch, på nätet såväl som i paneldebatter och politiska mötesrum. Kvinnor som arbetar med hållbarhet och nya lösningar i näringslivet, som forskar på högskolor och universitet och som är skarpa debattörer i politiken och i civilsamhället. De syns inte lika ofta som sina manliga motsvarigheter i tv-soffor och på tidningssidorna. Du kan dock lätt ta del av deras röster eftersom de finns här, på nätet, i en blogg eller tweet nära dig. 

Idag, den 8 mars, vill vi därför dela med oss av några tips på kvinnor med koll på miljö och klimat. Nytt för i år är att vi även tipsar om intressanta twittrare i riksdagen. Vi ger er ett gäng twitterstjärnor och ett nätverk värda att följa. Har du fler? Tipsa gärna på taggen #jämställdenergi. 

Sara Vikström Olsson
Styrelseledamot i Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) och före detta ordförande i Fältbiologerna. Aktivist och styrelseproffs som kämpar för att rädda miljön och ge unga makt. 

Petra Hallebrant
Kommunikationschef på Telge Energi. Kommunicerar mest som via sin blogg där hon gör elmarknaden begriplig för alla. 

Cecilie Toftby
Moderat riksdagsledamot. Intresserad av grön tillväxt i Sverige och de andra länderna kring Östersjön. Energipolitiskt ansvarig för Moderaterna i riksdagen sedan 2010.

Kristina Yngwe
Agronom och bonde med en bakgrund i Scoutrörelsen. Vice ordförande i Miljö- och Jordbruksutskottet och Centerpartiets miljöpolitiska talesperson. Körde elbil till klimattoppmötet i Paris. 

Emma Wallrup
Riksdagsledamot för Vänsterpartiet från Uppsala län. Trafikpolitisk talesperson. Biolog som twittrar om klimatomställning och hållbara transportlösningar. 

Lise Nordin

Miljöpartistisk riksdagsledamot och energipolitisk talesperson sedan 2010. Twittrar om vägen till 100 % förnybart. Miljövetare som numera bor i Göteborg.

Maria Weimer
Liberal feminist. Sitter i riksdagen för Liberalerna och är partiets energipolitiska talesperson. Utbildad diplomat som arbetat i Bryssel och drivit demokratiprojekt i Bosnien och på Kuba. 

Matilda Ernkrans
Socialdemokrat som valdes in i riksdagen 2002. Fotbollsintresserad feminist från Örebro. Ordförande i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. 

Penilla Gunther
Riksdagsledamot för Kristdemokraterna som vuxit upp i Degerfors. Näringspolitisk talesperson som twittrar om jämställdhet, jämlik vård och organdonation. 

Therese Jacobson
Ekotoxikolog med stort Arktisintresse som var med och såg till att leksaksjätten Lego bröt sitt sponsoravtal med Shell. På väg till nytt jobb på Naturskyddsföreningen. 

Kraftkvinnorna

Professionellt nätverk för kvinnor i energibranschen. På Kraftkinnornas hemsida hittar du en hel lista på kompetenta kvinnor i branschen. 

Anna Borgeryd
Författare, entreprenör och styrelseordförande i Polarbröd. Bloggar om hållbarhet och världens försörjningsutmaningar på bloggen Wood & blue. Har nominerats till Hetast i Almedalen.

Alva Snis Sigtryggson
En av Fältbiologernas starkaste profiler som utsetts till Årets Miljöhjälte av WWF. Har engagerat sig för Ojnareskogen på Gotland. Har läxat upp politiker och beslutsfattare på klimatmötet i Rio de Janeiro.

Barbara Evaeus
Klimatkommunikatör på Världsnaturfonden WWF som varit med och utvecklat Climatesolver.org, en sajt för hållbarhetsinnovationer och praktiska lösningar för klimatförändringarna.

Anna-Carin Windahl
Orädd och beslutsam kommunikationskonsult och en av de drivande krafterna bakom nätverket 100% förnybart.

Charlotte Bergqvist
Grundare av Trinda Energy och utsedd till en av morgondagens ledare på energiområdet av Recharge. Nominerad tre gånger till utmärkelsen Framtidens Kvinnliga Ledare.

Charlotte Unger
VD för Svensk vindenergi. Har arbetat på Läkemedelsverket som miljöchef och under tio år på Miljödepartementet, bland annat med kemikalielagstiftning. Just nu även ordförande i Förnybarhetsrådet.

Ethel Forsberg
Författare till boken “Makt plats gift & våra barn”, om kemikaliernas makt över våra liv. Har varit generaldirektör för Kemikalieinspektionen, debatterat de oheliga allianserna inom områdena kemi, ekonomi, politik. Nominerades förra året till Sveriges konsumenters pris Blåslampan.

Josefina Lundgren Skerk
Arktisaktivist och ledamot i Sametinget som studerar juridik och engagerat sig för att öka ungdomars inflytande i politiken.

Johanna Sandahl
Agronom och Svenska Naturskyddsföreningens första kvinnliga ordförande. Har länge varit aktiv i Folkrörelsesverige med utvecklingsfrågor som specialitet.

Karin Stenmar
Miljöchef på Folksam som startade ett schysst textilföretag i Sri Lanka och idag försöker få folk att förstå att socialt ansvar innebär att göra saker, inte bara att tala om det.

Lena Ander
Generalsekreterare för Nätverket för Hållbart Näringsliv (NMC) och rådgivare på ÅF. Har fått sina CSR-kunskaper från både Näringslivets Internationella Råd och FN:s Global Compact. Har dessutom undersökt hur oljejätten BP tar sitt sociala ansvar under en så kallad Minor Field Study i Colombia.

Linda B Magnusson
Head of Public Affairs på OX2 Vindel. Verkar för att ge alla möjlighet att producera sin egen el genom att äga vindkraft. Tog 2009 emot utmärkelsen Årets Miljökapitalist från Veckans Affärer.

Malin Hansson
Vill rädda världen genom förnybart. Sitter i styrgruppen för Ingengörer utan gränser och har åkt både Halvvasan och Teslataxi.  

Nina Ekelund
Styrelseordförande i 2050 och programdirektör för Hagainitiativet. Har erfarenheter från både Naturvårdsverket, Statsrådsberedningen och Miljöförvaltningen i Stockholms stad. Blev 2014 listad som Sveriges tredje miljömäktigaste av tidningen Miljöaktuellt.

Olivia Linander
Klimataktivist som arbetar med förnybart för 350.org. Har startat ungdomsorganisationen Push Sverige som är en en plattform där unga kan samarbeta för hållbarhet. Utsågs till Årets miljöhjälte 2013.

Parul Sharma
Människorättsjurist med gedigen erfarenhet om CSR i så kallade högriskländer. Har skrivit en barnbok om rätten till vatten och rankats som en av de miljömäktigaste i Sverige. Ordförande i Fian och rektor för The Academy for Human Rights in Business.

Soledad Piñero Misa
VD och grundare för Retoy och en flitigt anlitad föreläsare och moderator. Har varit ordförande för Röda Korsets Flyktingcenter, kanslichef för Ungdom Mot Rasism och utsågs 2013 av Veckans Affärer till Årets Samhällsentreprenör.