Klimathotet är verkligt och det händer nu. Enligt FN:S klimatforskare på IPCC måste minst 80 procent av de fossila resurserna stanna kvar i marken annars kommer vi inte klara målet om att Jordens medeltemperatur ska hålla sig på en nivå där vi undviker katastrofer.

Därför engagerar jag mig i Greenpeace volontärgrupp i Malmö. Om det vore min familj som var utsatt i exempelvis Tyskland, där Vattenfall agerar oansvarigt mot lokalbefolkningen, skulle jag vara oerhört ledsen. Det är den tankeställaren jag fick mig. Vetskapen om att det är någons familj, någons vänner som blir utsatta.

Vattenfall, vårt statligt ägda energibolag, planerar ytterligare kolgruvor. I dagsläget dör tyska medborgare i förtid på grund av kolgruvor. Inte nog med att ett klimathot hänger över oss, släpper kolgruvorna ut kadmium, arsenik och kvicksilver i mark och vatten också.

Jag brinner för människorna i miljön. Jag brinner för naturen. Och jag brinner för djuren. I en värld där girighet styr vårt värde vill jag inte leva. Jag som har några timmar över i veckan kan ju faktiskt göra något åt det hela. Jag ville inte bara stå och se på medan min värld fallerar. Jag vill göra skillnad. Om du känner som jag tänk vad du kan göra åt saken! Gå med som volontär i Greenpeace.

Greenpeace aktivister protesterar mot Vattenfall i Malmö

Vi i Greenpeace lokalgrupp i Malmö tog saken i egna händer och skapade ett event på Malmöfestivalen under de två första dagarna. Vi blåste upp ett nio meter högt koltorn och informerade om Vattenfalls planer att starta fem nya brunkolsgruvor i Tyskland. Vi tycker att det är ett Vattenfail och inte särskilt bra, vi tycker egentligen att det är Sveriges sämsta idé.  Kolla gärna in den sidan och dela den till alla du känner! Som volontärer pratade vi två dagar med hundratals festivalbesökare om Vattenfalls planer. Det var spännande  att höra allas åsikter. Stort tack till alla som kikade förbi!

Aktivism är vår skyldighet till de utsatta i världen. Nu och i framtiden. Det är också en rättighet vi har att uttrycka missnöje när företag som Vattenfall gör fel.

Hoppas vi ses på nästa introduktionsmöte!

/Anna Krantz
Greenpeacevolontär i Malmö