Nu börjar säsong 3 av serien om Vattenfall och det tyska kolet. Här är en snabb guide för dig som vill hänga med, men som inte har följt alla avsnitt av denna långkörare sedan starten.

Därför måste kolet ligga

Förutsättningen i dramat är att företaget Vattenfall, som ägs av den svenska regeringen, är en av de största ägarna av brunkol i Tyskland.

Varför är det tyska kolet så viktigt? Jo, minst 89 procent av allt brunkol som människan har hittat i Europa måste stanna i marken. Annars är det kört för klimatet, enligt forskare. Brunkol är nämligen sämre för klimatet än de flesta andra energikällor. Tyskland är världens största producent av brunkol.

Handlingen just nu

Tredje säsongen börjar med att en ny spelare träder in på banan: det tjeckiska företaget EPH vill köpa Vattenfalls kol, enligt medieuppgifter. Vi är nu framme vid ett vägskäl. Regeringen ska besluta vad som ska hända med det svenskägda kolet. Det finns två tydliga alternativ:

1. Regeringen säger nej till en försäljning. Vattenfall behåller brunkolet. Då stannar kolet i marken, eftersom den svenska regeringen har bestämt att Vattenfall inte får öppna nya gruvor.

2. Regeringen godkänner en försäljning. EPH köper brunkolet, och de vill satsa på nya kolgruvor i framtiden. Det har de sagt, bland annat till Svenska Dagbladet.

Party like it’s 1992

Om Vattenfall säljer sitt brunkol och nya gruvor öppnas riskerar de ökade utsläppen att motsvara all den koldioxid som Sverige släpper ut under 24 år. Totalt 1,2 miljarder ton.

Alltså: Om regeringen godkänner att Vattenfall säljer kolet till EPH riskerar Sverige att förlora 24 år i klimatarbetet. Tänk dig själv att vara tillbaka på år 1992 och att inget har hänt sedan dess, så får du ett grepp om hur lång tid det handlar om.

Det krävs globalt samarbete för att klara klimatet. Om inte ens Sverige och Tyskland som har så goda förutsättningar för förnybar energi kan enas om att låta kolet ligga, utan istället lämpar över problemet på ett tjeckiskt bolag, vad är i så fall klimatavtalet i Paris värt?


 

Spoiler alert: läs vidare på egen risk!

Nu borde du ha tillräckligt med info för att kunna hänga med i såpan om Vattenfall och kolet. Vill du ändå veta vad som har hänt i tidigare avsnitt och lära känna huvudpersonerna bättre kan du läsa vidare nedan.

Huvudpersonerna

Den svenska regeringen: Representerar svenska folket som ägare av Vattenfall. Måste godkänna affären ifall Vattenfall vill sälja kolet.

Vattenfall: Ägs av staten och alltså hela svenska folket. Förvaltas av regeringen. Försöker desperat sälja sitt brunkol för att kunna framstå som ett miljövänligt företag, även om det gör att någon annan orsakar stora utsläpp.

EPH: Tjeckiskt bolag som länge visat intresse för Vattenfalls brunkol. Struntar i klimatet och vill att brunkol ska få ett uppsving i Europa. Har kopplingar till skattesmitning bland annat i härvan runt Panama-dokumenten.

Kolbiten: Vill ligga. I marken. För annars gör klimatförändringen att jorden blir för varm. Men trots att Kolbiten skaffat både Twitter och Tinder ser det mörkt ut. Varken regeringen eller oppositionen hjälper till.

Riksdagspartierna: Har än så länge spelat en biroll i bakgrunden, men kan snart få en avgörande roll, om regeringen bestämmer sig för att fråga riksdagen vad de tycker. Allt fler av partierna blir alltmer skeptiska.

Miljörörelsen: Förnuftets röst. Enig om idiotin i att sälja brunkol.

Dramat i säsong 1 och 2

SÄSONG 1 – Kolet blir valfråga

Åsa Romson med en kolbit i handen under en partiledardebatt inför valet 2014.

I första säsongen engageras hela svenska folket i brunkolets kamp för att få ligga. Brunkolet blir en valfråga och den nya regeringen lovar att ta klimatansvar.

S01E01
Greenpeace kampanj börjar med en blockad av Vattenfalls koltransporter i Tyskland. Kampanjen "Sveriges sämsta idé" om Vattenfalls brunkol lanseras med en pyramid utanför riksdagen.

S01E02
En åtta kilometer lång mänsklig kedja med tusentals personer protesterar mot nya kolgruvor i Europa.

S01E03
Brunkolet blir en viktig fråga i valet till riksdagen. Miljöpartiet bär med sig en kolbit i debatterna, ger den ett twitterkonto och lovar att i regering stoppa nya kolgruvor.

S01E04
Regeringen bestämmer sig för att Vattenfall inte får öppna några nya kolgruvor. Nu återstår bara att de ser till att ingen annan får öppna gruvorna heller.

S01E05
Vattenfall överväger att sälja brunkolet.

SÄSONG 2 – Försäljningen: hotet om klimatsvek

Plötsligt sätts regeringens lovande klimatbeslut på spel. I säsong två avslöjas det att Vattenfall tänker sälja kolet – istället för att ta ansvar och lägga ner. Men det är svårt att sälja en klimatkatastrof, och datumet ändras massor med gånger.

S02E01
Greenpeace uppmuntrar med en banderoll näringsminister Mikael Damberg att låta kolet ligga.

S02E02
Riksrevisionen och Miljöpartiets kongress sågar Vattenfalls försäljningsplaner ur klimatsynpunkt.

S02E03
Vattenfall börjar aktivt leta efter köpare till den tyska brunkolsverksamheten. I september 2015 meddelar Vattenfall officiellt att de tänker sälja brunkolsverksamheten i Tyskland.

S02E04
Greenpeace lägger ett bud på Vattenfalls brunkol. Planen är att låta en stiftelse ta ansvar för att skydda klimatet, människors hälsa och framtida arbetstillfällen i regionen. Ingen har sagt att det är lätt att lägga ner kol på kort sikt, men det är nödvändigt på lång sikt. Greenpeace slängs snabbt ut ur budgivningen, vilket visar att inga miljökrav ställs i affären.

S02E05
Under hösten 2015 kommer uppgifter om att flera företag är intresserade av att köpa brunkolet, bland annat flera tjeckiska energibolag.

S02E06
Kraven ökar på att statsminister Stefan Löfven stoppar försäljningen av brunkolet, eller åtminstone ställer tydliga krav på att en köpare inte får öppna nya gruvor.

S02E07
Regeringen påstår att de inte kan påverka Vattenfalls försäljning utan stöd i riksdagen. Men det kan de visst, enligt en av Sveriges mest erfarna jurister.

S02E08
En majoritet av svenska folket vill att kolet ska få ligga kvar i marken, enligt en opinionsundersökning. Näringsminister Mikael Damberg tar emot 65 000 namnunderskrifter från folk som vill låta kolet ligga.

S02E09
Alltfler av partierna i riksdagen kritiserar försäljning av kolet ur klimatsynpunkt. Kristdemokraterna och Liberalerna säger att man inte kan sälja brunkolet till vilket pris som helst, utan att man måste ställa klimatkrav i en sådan här affär.

S02E10
Tjeckiska bolaget EPH blir det bolag som kommer att få ett erbjudande om att köpa Vattenfalls kol, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters. Med denna cliffhanger avrundas säsong 2.


SÄSONG 3 – Upplösningen?

Vad kan vi vänta av oss av den tredje säsongen? Går affären igenom? Kommer regeringen Löfven att göra det rätta för klimatet, stoppa försäljningen och istället lägga upp en plan för avveckling?

Ännu har väldigt lite läckt ut om vad som kommer att hända i säsong 3. Räkna med att vi sitter bänkade! Om du vill följa utvecklingen, skvallret och alla nyheter om Vattenfall och kolet, glöm då inte att följa @GreenpeaceSE och #LåtKoletLigga, som är hashtaggen att ha koll på för dig som vill följa historien om Vattenfall och det tyska kolet.