Första till fjärde Ap-fonden fortsätter att investera i några av de smutsigaste bolagen i världen. Ska utsläppen minska måste statliga pengar slut pumpas in i fossila bolag. Vi behöver din hjälp för att förmå dem att #FlyttaPengarna!

Det finns pensionsfonder där du själv kan bestämma hur dina pensionspengar investeras, sen finns det fonder där staten bestämmer och du inte har någon makt alls. De senare är första till fjärde Ap-fonden. Eftersom det inte går att flytta pengarna själv måste vi påverka på andra sätt om vi vill se fossilfria pensionsfonder. Därför har vi på Greenpeace startat en mail kampanj. Det är enkelt att skicka ett mail, gör det redan nu!

Eftersom det redan skickats en hel del mail har vi också fått endel svar från Ap-fonderna. Här svarar jag på några av deras huvudargument.

Vi är redan superbra
Det är toppen att första till fjärde AP-fonden gör massa bra saker, att de försöker påverka företag de investerar i, att de slutat investera i vissa företag och att de investerar i en del bra saker men det är inte tillräckligt. När vi gjorde en granskning av de 100 smutsigaste fossila bolagen i världen visade det sig att första till fjärde AP-fonden investerar i 43 av dessa bolag. Ska fonden vara föregångare på riktigt och faktiskt ha möjlighet att vara en del av att driva på för en hållbar finansmarknad så måste de sluta investera i de smutsigaste bolagen. Några av bolagen som AP-fonderna investerar i är Coal India (AP1), Exxon Mobile (AP1, AP3 och AP4), Shell (AP1, AP2 och AP3), Chevron (AP2, AP3 och AP4) och Total (AP1, AP3 och AP4). Ett annat exempel är kanadensiska Suncor (AP3, AP4) som utvinner klimatskadlig oljesand.

Vi investerar i en hel del bra grejer
Det är jättebra att fonderna investerar i hållbara företag men det är inte ursäkt för att fortsätta investera i de smutsigaste bolagen på planeten. Först när de slutat investera i fossila bolag kan de kallas föredöme. Att investera i fossilbolagen gör dubbel skada - för det första förvärrar det klimatförändringarna och för det andra undanhålls nödvändiga investeringar från de lösningar som behövs. Det är inte så att behoven saknas. Enligt FN:s miljöprogram behövs 90 biljoner dollar för att vi ska nå målen i Parisavtalet och FN:s Agenda 2030.

Vi kan påverkar företagen om vi fortsätter investera i dem
Trots att AP-fonder placerar mycket pengar äger de generellt en väldigt liten del av företagen de investerar i. Även om de går samman med många andra placerar är möjligheterna för påverkan ofta begränsad. Dessutom handlar inte detta om företag som ska göra små ändringar för att bli hållbara. Vi snackar om företag vars hela affärside går ut på att paja klimatet. Investeringar i sådana företag är inte vägen framåt.

Fortsätt ifrågasätta AP-fonderna, det är våra pengar de investerar i klimatskadlig verksamhet!