Idag lagrar vi, medvetet eller omedvetet, allt mer information i så kallade molntjänster. Din mobil sparar bilder och videor i android cloud eller icloud. När vi kollar våra email, sparar ner musik, och delar foton och statusuppdateringar på facebook hamnar mycket numera i “molnet” istället för lokalt på din mobil eller dator.

Men har du någonsin stannat upp och funderat...var finns egentligen det där molnet?

Det visar sig att IT-företagen som erbjuder oss molntjänster, sparar all data i jättelika serverhallar. Dessa rymmer tusentals datorer, är ofta så stora att de är synliga från rymden, och vissa av dem förbrukar lika mycket el som 250,000 europeiska hushåll. Om det så kallade “Molnet” vore ett land skulle det motsvara det femte mest energiförbrukande landet på jorden.


Rapporten "How Clean is Your Cloud? visar att det finns stora skillnader mellan företag som Google, Yahoo och Facebook, som jobbar för att försörja sina moln med förnybar energi och Apple, Twitter och Microsoft som valt att använda kol- och kärnkraft för att driva sina serverhallar.

Google, Yahoo och Facebook arbetar som sagt redan mot renare energikällor genom att bland annat prioritera tillgången till förnybar energi vid lokalisering av sina serverhallar och genom att kräva bättre energialternativ från energiföretag och statliga beslutsfattare.
Mycket tack vare er.

Tyvärr har majoriteten av industrin vägrat att följa dessa pionjärer.
Innovativa och lönsamma företag som Apple, Twitter och Microsoft använder istället kol- och kärnkraft för att driva sina serverhallar, och agerar som om deras kunder inte kommer att få reda på det eller bryr sig. Men vi ska visa att de har fel!

skicka ett meddelande till cheferna på Apple, Amazon och Microsoft och säg åt dem att ge oss rena moln!