Arctic Sunrise lämnar Mumansk hamn tidigt på morgonen
De sista dagarna som jag tillbringade på Arctic Sunrise i september 2013, skänkte mig några av mina allra mest värdefulla minnen. Det låter kanske konstigt för dig som läser det här om man ser till situationen: först beväpnade män med balaklavor för ansiktet som sänktes ner från en helikopter och riktade sina vapen mot oss i besättningen; sedan var vi oförmögna att kommunicera med den yttre världen och förvisade till några få rum i skeppet; omedvetna om den känslomässiga berg- och dalbana som låg framför oss. Bogseringen till Murmansk skulle ta ett par dagar, och den ryska kustbevakningen hade tagit full kontroll över Arctic Sunrise.

 Med mycket tid att fördriva och tvingad till inaktivitet (som i ett fängelse), försökte jag göra det bästa av situationen. Jag bestämde mig för att fördriva tiden genom att läsa böcker, spela kort, prata och skämta med de andra. Sen kom plötsligt en av oss med en lysande idé: vi skulle göra en hemmagjord banderoll! Vi hade styrt kosan mot Gazproms första oljeplattform som skulle borra ute till havs uppe i Arktis – målet var att skydda det arktiska ekosystemet. Inte att tvingas bort efter 36 timmar. Vårt uppdrag var inte över ännu.

Allt kampanjmaterial hade tagits ifrån oss, så därför började vi samla på oss saker som kunde användas för att göra en banderoll; handdukar, lakan, saxar och nålar. Vi lyckades göra en stor och en liten banderoll. Trots de begränsade förutsättningarna blev de, till min förvåning, de finaste ”Save the Arctic”-banderollerna som jag någonsin sett.  Innan vi kunde hänga upp dem inför ankomsten till hamnen i Murmansk, så blev de dock konfiskerade av kustbevakningen. Jag hoppas att jag kommer hitta dem på Arctic Sunrise när vi välkomnar skeppet i hamnen i Amsterdam.

Arctic Sunrises återkomst är det sista kapitlet i sagan om Arctic 30, men det är inte slutet på berättelsen om Arktis. Oljebolag som Shell fortsätter med den ansvarslösa oljeborrningen, tillsammans med sin rent ut sagt skamlösa PR-arbete.

Du har säkert sett vår LEGO-kampanj – med den uppmärksammade LEGO-filmen  – som pågått de senaste veckorna , den gör mig rent ut sagt rasande. Vi i Arctic 30 drog ut för att skydda Arktis till förmån för kommande generationer; och nu försöker Shell i sin tur förgifta unga människors sinnen.

Jag är så tacksam för alla människor som marscherade och protesterade för att vi skulle friges – så nu också den tillfångatagna med nummer 31, Arctic Sunrise. Nu hoppas jag att du fortsätter att stödja kampen för Arktis till dess att detta känsliga ekosystem har fått ett ordentligt skydd.

Ta ställning NU och berätta för LEGO att de bör bryta sitt samarbete med Shell!