Arla har gett med sig och lovar att sluta köpa smutsig palmolja! Nu är det upp till palmoljeindustrin att lämna skogsskövlingen bakom sig en gång för alla.

Det har varit en bra vecka för regnskogen! Efter flera månaders förhandlingar har mejerijätten Arla tillkännagett att de ska sluta köpa palmolja från företag som skövlar regnskog.

Pygmy Elephants

Arla ska se till att företagets leverantörer från och med 2017 kan garantera att ingen palmolja produceras på torvmark eller i regnskog och att de respekterar urbefolkningens och lokalinvånarnas rättigheter.

Palmoljeproduktion är den största enskilda orsaken bakom regnskogsskövling i Indonesien. I delar av landet har så mycket som tre fjärdedelar av den regnskog som avverkats skövlats för att ge plats åt palmoljeplantager. Det utgör en fara för utrotningshotade djurarter som sumatratigern, orangutangen, dvärgelefanten och trädkängurun.

Det måste bli ett stopp på den hänsynslösa skövlingen!

Vår kampanj för att städa upp palmoljeindustrin lanserades i slutet av förra året. Som en del av kampanjen har vi avslöjat kopplingen mellan stora, välbekanta företag i Sverige, till skövlingen av den indonesiska regnskogen och tvivelaktiva palmoljeföretag.  Vi utmanade företag som använder palmolja att kräva bättring av sina leverantörer, och se till att de slutar köpa smutsig palmolja.

Strax efter lanseringen tillkännagav världens största leverantör och producent av palmolja, Wilmar International, att de ska sluta producera och sälja palmolja från regnskogs- och torvmarksområden, vilket innebar förändrade förutsättningar för hela branschen!

Fantastiska saker började hända. Vecka efter vecka kom nya palmoljepolicys. Orkla (ägare av bland andra Göteborgs Kex och OLW), L'Oreal, Colgate Palmolive, Johnson & Johnson, Kellogg's och Mars lovade alla att bryta sina länkar till skogsskövling. Detta skedde efter bara några månaders förhandlingar med Greenpeace och påtryckningar från allmänheten.

Procter & Gamble (Head & Shoulders) och svenska Cloetta var dock envisa, så i mars la vi in ytterligare en växel. Procter & Gambles kontor besöktes av klättrare, aktivister hälsade på i Cloettas fabriker och på huvudkontoret, människor protesterade och skrev på upprop på gatorna och hundratusentals krävde bättring. Med ryggen mot väggen gav både P&G och Cloetta upp och lovade att sluta köpa smutsig palmolja.

Och precis innan sommaren så blev det vi i Norden hade trott omöjligt möjligt. Efter flera månaders intensiva förhandlingar gick den nordiska palmoljejätten AAK med på våra krav om att ta fram en policy som ska sätta stopp för skövling.

Findus var nästa företag som gav med sig, när de i juni tillkännagav en ny roll för sin palmolja med mål att strypa länkarna till skogsskövling. Marabou, som hamnat lite på efterkälken, lanserade också en uppdaterad palmoljepolicy.

Det är nu upp till palmoljeindustrin i stort att visa ansvar. Palmolja kan produceras utan skogsavverkning. För att det ska ske så måste branschen ändra inställning och arbetssätt.

Det finns fortfarande de som släpar efter som matvarujättarna COOP, ICA och Axfood, och dryckesföretaget Pepsi Company. Tiden får utvisa om även de är villiga att ta ansvar för sina handlingar, men vi kommer att hålla ögonen på utvecklingen och med ditt stöd få dem att ändra sitt beteende.

Stöd den fortsatta revolutionen av palmoljeindustrin!

 

Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace i Norden