”De goda nyheterna är att vi fick reda på de höga kostnaderna innan vi började bygga [kraftord]”. Med dessa ord kommenterade den kanadensiska delstaten Ontarios premiärminister Dalton McGuinty beslutet att sätta stopp för budprocessen för två nya kärnkraftverk.

Två alternativ fanns på bordet: det ena från franska storkoncernen Areva, som även bygger det finska mardrömsprojektet i Olkilouto. Deras reaktorbygge skulle kosta kring hutlösa 7,3 miljarder Euro per reaktor, jämfört med de dryga 3 miljarder som kontraktet i Finland uppges vara värt.

Men Areva ville inte ge några garantier att de skulle ta smällen om kostnaderna för bygget skulle skena, en läxa de lärt sig efter de skenande kostnadsökningarna i Finland. Där kommer den rusande prisökningen för kärnkraftsbygget att hamna i rätten förr eller senare.

För att bygga en reaktor i Kanada, som inkluderade en prisgaranti, ville det kanadensiska atomföretaget Atomic Energy of Canada ha drygt 8 miljarder Euro – per styck! Samtidigt är den kanadensiska reaktortypen mindre än det franska. Billig kärnkraft? Skulle inte tro det….

/Martina