President Dilma lämnade under fredagen lokal tid in sitt veto mot DELAR av den nya försämrade skogslagen.

I ett försök att blidka de flesta brasilianare som motsätter sig den nya skogslagen har Dilma blockerat 12 delar av den nya lagen och lagt in 32 ändringar i texten. Exakta detaljer om vad detta innebär kommer Dilmas förvaltning inte att avslöja förrän på måndag.

Men Dilma har därmed ignorerat de 80 procent av brasilianarna som krävde ett fullständigt veto för att skydda Amazonas från skövling.

Istället för att försöka undvika de värsta delarna av ett nytt dåligt lagförslag, borde president Dilma stödja allmänhetens förslag på en helt ny skogslag. Hittills har över en kvarts miljon brasilianare undertecknat en petition för en skogslag med nollvision mot avskogning, som skulle ge ett fullständigt skydd för Amazonas. Med presidentens stöd kan detta bli lag.

Den befintliga 76 år gamla skogslagen var det huvudsakliga rättsliga skyddet som fanns för att skydda Amazonas regnskog. Under det senaste året har den brasilianska regeringen systematiskt försvagat det skyddet för Amazonas och dess folk.

President Dilma förväntas använda FN-konferensen om hållbar utveckling.
i Rio för att fira Brasiliens miljöarbete, men kommer att få det tufft med trovärdigheten efter att bara några veckor tidigare ha undertecknandet en ny skogslag som minskar skyddet av Amazonas.