Det är mindre än en vecka kvar till det svenska valet och för oss som brinner för klimatfrågan är det självklart glädjande att Vattenfall under förra veckan blommat upp som en viktig valfråga. När vi har ett statligt bolag som släpper ut mer än hela landet Sverige är det styrningen av detta bolag som är landets viktigaste klimatfråga.

Vad är det då som har sagts i debatten?

I Aftonbladets utfrågning under måndagen pratade både Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt om Vatttenfall. I Expressens utfrågning två dagar senare blev det tydligare vad alla partier tyckte då de tvingades svara med röda eller gröna lappar på påståendet ”Vattenfall ska förbjudas bygga ut kolkraften i Tyskland”. Jag var en av dem som var förvånade när hela raden av partiledare höll upp gröna lappar och moderaterna förtydligade dagen efter att det rör sig om att se öve ren utförsäljning. 

Dagen efter frågades Annie Lööf ut av SVT och en stor del av utfrågningen handlade om Vattenfall. Det är så klart glädjande att Annie Lööf tycker att Vattenfalls brunkolssatsningar rimmar illa med att vara ledande i den gröna omställningen, det haglade dock faktafel ur centerledaren. Det är framförallt påståendet ”de är duktiga på att sänka sina utsläpp och de är duktiga på att investera i förnybar energi” som får en att undra om det verkligen är Vattenfall som Annie Lööf pratar om.

Under 2013 ökade Vattenfall sina utsläpp från 85 miljoner ton till 88,4 miljoner ton CO2 och utsläppen förväntas fortsätta öka under 2014 om nya och försenade kolkraftverket Moorburg öppnar som planerat under hösten. Knappats duktiga på att sänka utsläppen.

Hur är det då med investeringar i förnybar energi? Trots att summorna som satsas på förnybar energi kan låta stora är det mindre än de pengar som satsas på kol. Enligt Vattenfalls egen investeringsplan för 2014-2018 kommer 22 miljarder satsas på brun- och stenkol medan endast 11 miljarder satsas på vindkraft. Inte siffror för att företag som är duktiga på att satsa på förnybart.

Annie Lööf lyfte det som något positivt att Alliansen vill sälja Vattenfall vilket även Fredrik Reinfeldt pratade sig varm om under statsministerduellen i P1 under fredagen. Det är väldigt olyckligt om svenska staten landar i att en försäljning är lösningen. Lööf erkände att jordens klimat inte skulle vinna på en försäljning vilket ju är kärnan i problemet här.  Svenska staten har drivit en klimatskadlig verksamhet och det enda sättet att kunna hävda att de är föregångare inom klimatfrågan är genom att stänga ner kolkraftverken så att ingen annan kan köpa verksamheten.

Förutom det omoraliska i en försäljning går det verkligen att ifrågasätta om det ens finns någon köpare. Vårt pressmeddelande visar tydligt på svårigheterna med att hitta köpare och dessutom sa Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel till Expressen i lördags att han:

Tvivlar starkt på att Vattenfall kan säljas

Alliansens snack om att sälja väcker alltså många frågetecken. Hur kan detta vara ett beslut för ett land som tar klimatansvar? När ska brunkolet vara sålt? Betyder det att inga nya brunkolsgruvor får öppnas? Vad ska Vattenfall och regeringen göra om de inte lyckas hitta någon köpare?

Även på den rödgröna sidan snackas det Vattenfall på ett sätt som skapar frågor. Löfven viftade, precis som alla andra med den gröna lappen under Expressens utfrågning men varken han eller hans parti har sedan velat utveckla vad de menar med det. Partiledaren sa två dagar senare under statsministerduellen mot Fredrik Reinfeldt i P1:   

Vi måste se till att Vattenfall styrs på ett sådant sätt att co2-utsläppen är snåla.

Frågan är om detta kan betyda att stoppa alla planer på nya brunkolsgruvor? Socialdemokraternas koalitionspartner Miljöpartiet trycker hårt på denna fråga. Åsa Romson sa under lördagen att det första regeringsbeslutet som Miljöpartiet vill ta är att stoppa statliga Vattenfalls planer på fler kolgruvor i Tyskland. Miljöpartiet säger sig även ha goda förhoppningar om att Socialdemokraterna är inne på samma linje. Något som Socialdemokraterna dock ej har bekräftat.

Det är inte bara från partierna som kommer med nya utspel. Vattenfall har till brittiska the Guardian sagt att de kommer behöva bygga nya kolkraftverk om tillstånd ges till de planerade gruvorna. Ett faktum som befäster att de nya kolgruvorna måste stoppas omedelbart.

Jag hoppas på att Vattenfall får leva som en viktig fråga i debatterna fram till valdagen. Svenska folket förtjänar att få frågetecken uträtade innan de går till valurnorna och förhoppningsvis kommer journalisterna på de kvarstående debatterna våga ställa de svåra motfrågorna som visar på partiernas skiljelinjer. Några av de viktigaste svaren jag vill ha svar på är:

  • Hur kan det vara en klimatvinst att sälja brunkolskraftverken? Är det inte bättre att stänga ner dem?
  • När vill Alliansen att brunkolsverksamheten ska vara såld och vad gör de om de inte hittar någon köpare?
  • Kommer socialdemokraterna gå med på miljöpartiets krav om att direkt efter valet stoppa alla planer på nya brunkolsgruvor?
  • På vilket sätt vill Löfven styra Vattenfall mot låga CO2 utsläpp?