För två veckor sedan såg jag utrikesministrarna i Arktiska Rådet, med nye ordföranden Carl Bildt i spetsen, stå i Nuuk på Grönland och vara rörande eniga i sin vurm för den arktiska miljön. Idag ligger oljeriggen Leiv Eiriksson och borrfartyget Corcovado från högriskbolaget Cairn Energy utanför Nuuk för att borra på stora djup efter olja i den Grönländska havsbottnen.

Detta trots att riskerna är mycket stora och möjligheterna till oljesanering små enligt många tunga instanser, bland dem det engelska utrikesdepartementet och USA:s kommission för oljeutsläpp som bildades efter katastrofen i Mexikanska golfen.

Effekterna av de kemikalier som i och med provborrningarna kommer att släppas ut i de arktiska ekosystemen är okända. Alldeles ny forskning från ett nordiskt forskarteam visar dessutom att inte bara olyckor påverkar ekosystemen och fisken, även oljeproduktionen i sig ger negativa effekter.

Just nu följer fartyg från Greenpeace tätt intill oljeriggen från Cairn Energy utanför Grönland. Vi är där för att detta extremt riskabla spel med Arktis unika och fantastiska natur och väldens klimat inte ska kunna ske i skymundan.

Ingång blockerad!

Samtidigt blockerar vi ingången till Cairns  huvudkontor i Edinburgh med en isbjörn i naturlig storlek. Carin är det enda oljebolag som startar ny oljeborrning i Arktis i år och aktivisterna kräver ett skydd för Arktis.

Steget från vackra ord till konkret handling är idag alldeles för långt. Den logiska konsekvensen av den insikt de allra flesta idag har, att en olycka som Deepwater Horizon i Arktis är omöjlig att sanera och skulle vara en mardröm, är att förbjuda denna riskfyllda och onödiga oljeutvinning.

Men det är en handling som politikerna idag inte vågar ta och som oljebolagen desperat försöker stoppa. Uppenbarligen så är våra beslutsfattare och näringslivet så fast övertygande om att vi måste köra planeten mot katastrofala klimatförändringar och en allt mer förorenad och artfattig framtid att de inte vågar välja alternativen. Men det är där vi alla måste visa att det är inte bara fegt, det är helt felaktigt.

Vi kommer att göra vårt bästa för att stoppa oljeutvinningen och övertyga politikerna om det här är fel väg att gå. Det är upp till Carl Bildt och hans kollegor att se till att skydda den arktiska miljön, det är deras jobb och vad de upprepade gånger säger att de vill göra. Så gör det då!

Gilla vår Facebook-sida Skydda Arktis så får du fortlöpande information om Arktis-kampanjen!