I vanliga fall brukar jag vara rätt positiv och se ljust både på tillvaron och på våra möjligheter att styra världen i en bättre riktning. Men idag är jag arg. Jag var hela dagen igår på en konferens i Nordnorge, Arctic Frontiers. Här samlas politiker, forskare, urfolk, organisationer och massor av oljefolk.

Det började fint, med presentationer om hur allvarliga klimatförändringarna är, hur det påverkar Arktis och om förnybara alternativ till fossila bränslen. Sen var det som att det kom en helt annan konferens och rammade den pågående. Och det var en konferens där de arktiska staterna och oljebolagen glatt babblade på om hur mycket olja de ska pressa upp ur Arktis. Och frågor om hur det är förenligt med alla klimatlöften och avtal besvaras med att det kan väl inte vara upp till dessa stater att avstå något och de tänker minsann göra något förnybart, sen.

Vad vi och WWF och tycker om vad svenska regeringen ska göra nu när de är ansvariga som ordförande i Arktiska rådet finns i debattartikeln som publicerades igår i Svenska Dagbladet. Man kan lugnt säga att de inte gör nog. Jag kommer att fortsätta twittra live under hela dagen från konferensen på @Therese_GreenP. Vill ni följa realpolitiken om Arktis och oljan så blir det inte mer verkligt än så här.

Fler blogginlägg från Therese

Läs mer om Arktis