Vår variant på Cloettas reklamkampanj.Vi är överväldigade av det gensvar och det engagemang som Cloettakampanjen väckt hittills! Den 10 april kommer vi att ha möte nummer två med Cloetta om deras palmoljepolicy.  Det första mötet gick ganska bra, men vi var inte helt nöjda med några av punkterna.  

Vad vi vill att Cloetta ska göra:

  • Göra en komplett genomgång av alla palmoljeleverantörer.
  • Redovisa spårbarhet ända tillbaka till plantagerna för all palmolja som används innan slutet av 2015.
  • Omedelbart anta en policy som garanterar att ingen palmolja kommer från regnskogs- och torvmarksområden, eller kränker ursprungsbefolkningens och andra lokalsamfunds rättigheter.
  • Ta bort tvivelaktiga leverantörer och handlare som fortfarande producerar och säljer ‘smutsig’ palmolja (inklusive RSPO-medlemmar)
  • Rapportera resultaten offentligt.   

Cloettakampanjen i Sverige är en del av ett globalt projekt där vi försöker få få företagen att eliminera smutsig palmolja från sina produkter.  Ett enormt antal människor världen över har under det senaste årets kampanj  engagerat sig för  Indonesiens sista regnskogar. Här är några milstolpar:

Juni 2013
Vi tar kontakt med några av de största användarna av palmolja och kartlägger var palmoljan finns, i svensk mat, snacks, och personlig vård. Vi ber företagen svara på frågor om var deras palmolja kommer ifrån, vilka urpsungsländer och leverantörer de har, och hur mycket palmolja somköps in, samt om de har en policy med nolltolerans mot skogsskövling.

September 2013
Rapporten "Certifying Destruction"Vi släpper rapporten “Certifying Destruction” som visar att betydande skövling äger rum på marker som ägs av nuvarande medlemmar i palmoljebranschens största hållbarhetscertifiering RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil.  

Oktober 2013
Vi avslöjar att Marabous choklad är kopplad till regnskogsskövling eftersom de får sin palmolja från palmoljejätten Wilmar International i rapporten “A Licence to Kill”.

December 2013
Jipii!Wilmar International, världens största producent av palmolja, meddelade att man går med på våra krav och lovar att eliminera skövling av regnskog och torvmarker från sin produktion av palmolja!

Efter Greenpeace påtryckningar beslutar sig Marabous ägare Mondelez International att de tänker sluta köpa palmolja som bidrar till skogsskövling, ett stort steg i rätt riktning.

Januari 2014
L'Oréal, världens största företag inom kosmetika och skönhetsprodukter, går med på Greenpeace krav och åtar sig att eliminera länken till regnskogsskövling från sina produkter till år 2020.

Februari 2014
En rad Hollywoodstjärnor inklusive Joaquin Phoenix engagerar sig i kampanjen.
Vi startar en global kampanj för att för att rädda Indonesiens regnskog och eliminera smutsig palmolja från de produkter vi använder. 

Vi informerar om Cloettas palmolja på gatorna.Vi startar en publik kampanj för att uppmärksamma kopplingen mellan Cloettas produkter och regnskogskövling.  Vi delar ut information om palmoljeproduktion och regnskogsskövling på gatorna i Stockholm och Malmö.

De är inte jag det är du Cloetta!
I samband med Alla hjärtans dag lanserar vi ett “relationstest” med Cloetta på sajten detärintejagdetärdu.se Där kan du som konsument välja att ta en paus från Cloettas mest kända varumärken, som Kexchoklad och Polly, om du inte gillar deras bidrag till regnskogsskövling.

Cloetta hotar med advokater och pratar om att Greenpeace passerat en "moralisk gräns" efter lanseringen av sajten detärintejagdetärdu.se

RSPO-certifiering, ingen garanti för att regnskog inte skövlas. Allt fler engagerar sig i frågan om Cloettas palmoljeoplicy,  kommenterar på Cloettas facebooksida och ber företaget sluta använda smutsig palmolja i sin choklad. Cloetta svarar med att deras palmolja är RSPO-certifiertifierad, viket tyvärr fortfarande är deras argument för att palmoljan är hållbar.

Videon som avslöjar Cloettas smutsiga hemlighet dyker upp.

head & Shoulders  - tar effektivt bort regnskogVi lanserar en global kampanj och namninsamling för att få Procter & Gamble att sluta köpa palmolja från tvivelaktiga leverantörer och som fortfarande skövlar regnskog. Vi visar en egen variant på P&G-reklam på Stureplan, delar ut information om företagets koppling till regnskogsskövling, och märker om schampoflaskor för att uppmärksamma att produkterna innehåller smutsig palmolja.

Cloetta tvingas bemöta kritik från allmänheten på sin facebooksida, den här gången med tillägget att de tillsammans med sina leverantörer vill uppnå spårbarhet tillbaka till ursprungsländerna, samt utarbeta förbättrade policys inom området. Men de gömmer sig fortfarande bakom RSPO som inte kan garantera att kopplingen till regnskogsskövling bryts. I vår rankning Tigerutmaningen ser man att de fortfarande ligger efter sina konkurrenter.

Mars 2014
Vi leker lite med  Cloettas egen reklam för kexchoklad på Facebook

Mars lovar att se till att ta bort all smutsig palmolja från deras produkter!  

Orkla, Göteborgs kex ägare, antar en ny palmoljepolicy

Det norska företaget Orkla, som i Sverige bland annat äger Göteborgs Kex, offentliggör efter förhandlingar en ny policy som ska garantera att palmoljan i deras produkter inte bidrar till regnskogsskövling. 

Vi överlämnar meddelanden från engagerade konsumenter till Cloetta i Ljungsbro.
Vi besöker Cloettas fabrik i Ljungsbro och lämnar hälsningar från från alla som engagerat sig på facebook.

24 mars
Vi har äntligen ett första möte med Cloetta där de presenterar ett utkast till ny policy.

Listan på företag som gått med på att ändra sin palmoljepolicy börjar bli lång - det har vi åstadkommit tillsammans, stort vamt tack till alla som har kommenterat, mejlat, skapat nytt kampanjmaterial och spridit information!!

På torsdag träffar vi Cloetta igen - håll tummarna för att det går bra!  Och om du redan mejlat Cloetta får du gärna dela länken vidare.