Indonesiens textilindustri är värd 20 miljarder dollar och förser modeföretag över hela världen med textilier, men har också lämnat enorma fotspår i naturen. Ett domstolsutslag kan nu ändra på det.

Området kring Citarum floden på ön Java i Indonesinen anses vara en av de mest förorenade vattendragen i världen. Floden är svart av föroreningar och har kontanimerat tusentals hektar risfält som på grund av föroreningarna inte längre går att odla på.

”Det kommer från textilfabriker upp längst floden,” berättar en gammal risodlare. ”Sedan industrin började blomma i början av 90-talet har våra liv förändrats, vår flod och luft förorenats och våra åkrar blivit obrukbara.”

Trots att fler och fler internationella modeföretag skrev på Greenpeace Detox Commitment – ett åtagande för att fasa ut alla farliga kemikalier ur klädproduktionen – minskade ändå inte utsläppen. Därför stämde Greenpeace Indonesien den indonesiska regeringen, tillsammans med lokala grupper och lokalbefolkningen. Stämningen ifrågasatte regeringens beslut att forsätta ge tillstånd till de tre största textilföretagen i landet att släppa ut förorenat avloppsvatten i floden Citarum.

Och de vann!

I maj 2016 bestämde domaren att suspendera, avbryta och återkalla regeringsbeslutet som legaliserar föroreningar.

 

Utsläpp av avloppsvatten från de tre stora textilföretagen är nu illegala.

Detta fantastiska beslut ger oss hopp om att en ren och giftfri flod och framtid i Indonesien är möjlig. Det visar att vi kan segra när vi agerar tillsammans!

Den senaste domstolssegern i Indonesien skickar en stark signal till modevärlden att det är dags att avgifta hela produktionskedjan. Ett stort multinationellt klädmärke har makt och inflytande att påverka leverantörer och beslutsfattare.

Håll ögonen öppna! Om en månad, i Juli, lanserar vi årets Detox Catwalk där vi rankar hur långt märkena kommit med sina Detox Commitment.

#DetoxMyFashion