TeknikskrotI stort sett dagligen förlitar du dig på din dator, mobiltelefon eller surfplatta för att bli mer produktiv, eller för att bara ha kul. Teknikprylar kan göra våra liv bättre, men takten vi kollektivt köper och kastar dem har en allvarlig inverkan på vår planet.

Folk frågar oss ofta: "Vilket är den miljövänligaste teknikföretaget?" Frågan brukar bli ännu vanligare nu när vi närmar oss julhandeln. Och vi besvarar frågan med eftertänksamhet, efter massor av input, analys och diskussioner med elektronikföretag.

Oftast är det miljövänligaste alternativet att bara köpa det du verkligen behöver, att köpa begagnat, och att förlänga livslängden på prylar genom att uppgradera delar eller byta ut ett svagt batteri. Den miljövänligaste elektronikprylen är vanligtvis den som du inte köper.

Men när människor verkligen behöver köpa en ny teknikpryl, finns det några goda nyheter att rapportera: många elektronikföretag har förbättrats genom att avlägsna giftiga kemikalier från mobiltelefoner, datorer och surfplattor. Men denna förändring har inte skett av en slump eller på egna initiativ, företag förändras till stor del på grund av att kunder kräver förändring och kreativa människor driver kampanjer.

Nästa stora utmaning för tekniksektorn är att ta itu med den klimatskadliga energi som finns inbäddad i apparaternas tillverkning och försörjningskedjor. Med en förväntad försäljning på över en biljon dollar under 2012 kan branschen förhindra en hel del av växthusutsläppen genom att ställa om till förnybar energi i sina tillverkningsprocesser.

Det är därför Greenpeace i dag släpper den 18:e versionen av Guiden till grönare elektronik, som efter ett antal miljökriterier rankar 16 ledande elektronikföretag baserat på deras miljöengagemang och framsteg och hur gröna deras produkter och metoder är.

Dessa företag behöver leda vägen, så att de förhindrar att elektroniskt avfall tornar upp i länder som Kina, och kan se till att deras produkter är tillverkade med förnybar energi. Elektronikföretag har också fått politisk makt i många länder, vilket innebär att deras förespråkande för förnybar energi kan ha en stor inverkan på regeringars politik.

Wipro, ett indiskt företag, toppar vår senaste guide på grund av dess omfamning av förnybar energi och opinionsbildning för grönare energipolitik i Indien. Wipro har satt ribban för sektorn och det är dags för konkurrenterna att ta upp kampen med detta varumärke.

Den taiwanesiska datortillverkaren Acer var det mest förbättrade företaget i guiden, och gick upp nio platser till nr 4 för att ha påverkat sina leverantörers utsläpp av växthusgaser, farliga ämnen och mineraler från konfliktområden. HP (2), Nokia (3) och Dell (5) hamnar bland topp fem. Apple sjönk något från nr 5 i förra årets upplaga till nr 6, och Blackberry-tillverkaren RIM klättrade inte från sin bottenplacering som nr 16 på rankingen.

Guiden rankar företagen övergripande efter deras policys och praxis, inte gällande specifika produkter, så det ger dig ett hum om hållbarhetsarbetet hos de största namnen i branschen.

Under de 18 upplagorna av guiden har vi sett företag köra om varandra i en grön kapplöpning. Så du behöver inte överge ditt favoritmärke omedelbart, utan se till att din röst hörs. Lägg upp en kommentar på ditt favoritföretags Facebook-sida och dela denna guide med dina vänner i sociala medier.

Vi har alla - företag som enskilda individer - ett ansvar för att göra vår planet mer hållbar.

Här kan du ladda ner hela guiden som pdf.