I morse äntrade 14 aktivister från sju länder oljeriggen West Alpha med ett tydligt budskap till den amerikanska oljejätten Exxon Mobil: Låt inte Exxon Valdez-katastrofen upprepas i ryska Arktis.


Video från dagens aktion

Men enorma regionala och globala miljöproblem är bara ett av en lång rad tunga argument till varför Exxon Mobil måste låta oljan i Arktis ligga kvar i marken. Även ur ett rent investerarperspektiv är riskerna med projektet nu så stora att de borde dra i nödbromsen och dra sig ur omedelbart.

Riggen West Alpha ligger just nu på ett varv i norska Ölen för att snart sätta kurs mot Karahavet i ryska Arktis, där hon ska borra efter olja åt Exxon Mobil och ryska partnern Rosneft. Just idag är det 25 år sen oljetankern Exxon Valdez, som ägdes av samma bolag, gick på grund i Prins William sundet i Alaska och orsakade en av historiens värsta miljökatastrofer.  Om ExxonMobil går vidare med projektet är det bara en tidsfråga innan nästa katastrof inträffar.



Exxon Valdez-katastrofen, 25 år senare.

Och företaget vet att borrning i Karahavaet är ett kontroversiellt projekt.

- Nej, det är inte helt utan kontroverser, säger Knut A. Asp, kommunikationsdirektör i Exxon Mobil Norge, till norska Teknisk Ukeblad.

Vad Knut A. Asp inte nämner, men som säkert högsta ledningen grubblar över, är att företagets aktiekurs skulle sjunka med 45 procent, enligt Bloomberg’s Carbon Risk Valuation Tool, om marknaden skulle räkna av de tillgångar som inte kan utnyttjas på grund av klimatriskerna.  Det här vet Exxon Mobils ledning och siffrorna redovisas öppet.

Samtidigt har Rysslands agerande i Ukraina satt ytterligare fokus på riskerna med att investera i landet. I fredags gjorde N.Y. Times journalisten Thomas L. Friedman en mycket intressant analys av hur USA och EU borde hantera problemen i relationerna med Ryssland: Ställ om till fossilfri energi!

Friedman pekar på att en omställning av energisystemet är det bästa sättet att frånta Ryssland energivapnet i konflikten med sina grannar, och ser en lång rad positiva effekter för ekonomin och miljön som bonus.

Till allt detta kommer (den ännu avlägsna) risken att USA faktiskt tar steget fullt ut och inleder handelssanktioner mot Ryssland som en följd av händelserna i Ukraina.

Exxon Mobils ledning vet redan att oljeborrning i Arktis är ett högriskprojekt. Frågan är när de kommer inse det som allt fler redan förstår – att det är en riktigt dålig affär.

Ta ställning mot vårdslös oljeborrning, skriv under för ett skyddat Arktis här.