© Greenpeace / Steve MorganVår tappra gamla krigare klarar inte riktigt de längre resorna över haven längre, och vi har insett att det är dags att ta farväl.  Idag överlämnas hon till organisationen Friendship som kommer att bygga om henne till sjukhus. Hon kommer att döpas om till Rongdhonu, som betyder regnbåge på bengali, och leverera medicinsk hjälputrustning till behövande längs med kusten i Bangladesh och i Bengaliska viken. Befolkningen här har ingen eller liten tillgång till grundläggande medicinska förnödenheter.  Rongdhonu kommer att göra det möjligt för organisationen att föra med sig utrustning till några av de områden som redan känner av effekterna av klimatförändringarna.

Rainbow Warrior i Aucklands hamn efter bombningen.Rainbow Warrior II började sin resa för Greenpeace 1989, då hon ersatte det fartyg som bombades och sänktes av franska underrättelsetjänsten 1985. I 22 år har hon kämpat mot miljöbrott över hela världen, mot överfiske, valfångst, krig, skogsskövling och global uppvärmning. Nyligen seglade hon längs Fukushimas kust där vi mätte strålningsnivåer i havet.

I mer än ett decennium har Friendship erbjudit nödhjälp och läkarvård. i Bangladesh. För närvarande har organisationen två sjukhusfartyg, Rongdhonu kommer att bli det tredje.

Rainbow Warrior II var det första Greenpeacefartyg jag seglade på, och det känns  lite vemodigt att ta farväl.  Samtidigt är jag glad att hon även fortsättningsvis kommer att ha ett viktigt uppdrag.

Rainbow Warrior III under konstruktionRainbow Warrior III färdigställs just nu i Tyskland. Stockholm är en av de första hamnarna hon kommer att angöra på sin jungfruresa i november.  Då är du välkommen att besöka vårt nya, specialbyggda fartyg, som vi hoppas blir en värdig arvtagare.

/Iréne

PS. Du vet väl att du kan köpa en del av nya Rainbow Warrior? På vår insamlingssajt kan du utforska varje vrå och välja vad du vill bidra med.

 

Rongdhonu

Här är hon nu, under sitt nya namn,  fotograferad av Mike Fincken - före detta kapten på Rainbow Warrior II.