Det svåraste med alla resor är att börja, ta det första steget. Det är ju så mycket enklare om du har dina vänner med dig. 

Svenska Greenpeacevolontärer i roliga kostymer utanför Haglöfs butik

Samma gäller vår kampanj för att avgifta friluftsindustrin. Det hela började när vi upptäckte, med forskning i ryggen, att samma märken som tillverkar vår friluftsutrustning bidrar till att förorena vår planet. Alla de prover som vi samlade in förra sommaren från snö och vattendrag på några av de mest avlägsna bergstopparna innehöll PFAS-kemikalier, skapade av människan. 

PFAS är en grupp kemikalier som används i många produkter. Inom friluftsindustrin är de vanligast för att göra kläder, skor och annan utrustning vattenavstötande. Kemikalierna sprids vid tillverkning av kläderna, när de tvättas eller när människor rör sig i naturen. När de väl kommit ut i kretsloppet tar det många år för dem att brytas ner. De sprids via vatten och vind och kan skada djur och människors reproduktionsförmåga, hormonsystem och förorsaka cancer. Både djur och människor får i sig dessa skadliga ämnen via vatten, mat och via luften.

I samma sekund som vi fick labbrapporten som visade positiva värden visste vi därför att företagen måste sluta använda dessa skadliga kemikalier omedelbart.

Men skulle de stora internationella företagen verkligen lyssna på oss? En miljöorganisation? Vi insåg att vi skulle behöva vara fler och började därför leta efter andra friluftsmänniskor som också vill hålla världen ren från skadliga kemikalier och försäkra sig om att den utrustning de köper inte bidrar till fortsatt förorening av deras mest älskade platser.

Och vi hittade dig. Vi hittade dig på skogsstigar, hängandes från klippor, på bergstoppar, simmandes i kristallklart vatten och där du packade upp ditt tält för en natt under stjärnorna.

Vi knackade på till ett blomstrande, stöttande nätverk av utemänniskor och det har varit otroligt inspirerande att se folk från världens alla hörn ansluta sig. Vi bjöd in dig till att skapa kampanjen med oss, och innan du ens berättat vilka produkter du ville att vi skulle testa, kom du på många kreativa idéer för aktiviteter och organiserade äventyrliga giftfria expeditioner. Tusentals av er har dessutom krävt att era favoritmärken ska bli PFAS-fria och att de ska avgifta sin produktion.

PFAS-fri expedition i Kina

En sådan lovande start fick sin effekt. Du levererade tidigt och uppmuntrade det engelska märket Paramo att göra ett vågat drag och blev därmed det första friluftsmärket att lova att avgifta sin produktion och skriva på ett så kallat Detox-löfte! Vi fick en snabb och tidig delseger,  men du fortsatte att hålla uppe pressen. Tack vare det kan vi nu meddela att under det senaste året av kampanjande har även märkena Vaude och Rotauf hört dina krav och åtagit sig att avgifta sina produktionskedjor (Rotauf är redan PFAS-fria och Vaude ska fasa ut alla PFAS i deras produkter till 2018!)

Vi har fått upp farten och fått mycket gjort, men det finns mer arbete att göra. Svenska Haglöfs har sagt att de vill avgifta sin produktion, till viss del. I deras utfasningsplan är målet att inga produkter ska ha fluorkarbonbaserade impregneringar år 2020. Är detta nog när andra märken gör betydligt mer? Nej, det är det inte. Vi uppmanar därför Haglöfs att ansluta sig och anta en mer ambitiös tidsplan för en total utfasning av fluorkarboner i alla delar av sina produkter och därmed i hela produktionskedjan.

Om andra företag kan avgifta alla delar av sina produkter och produktionskedjor på ett öppet och transparent sätt, med försiktighetsprincipen som grund, så kan också Haglöfs göra det.

Över 200 forskare från hela världen uppmanar industrin att genast sluta använda dessa giftiga ämnen i konsumentvaror på grund av dess skadliga egenskaper. Vissa PFAS har kopplats till allvarliga hälsoeffekter hos människor så som njur- och testikelcancer, medan andra kan slå ut effekterna i barnvaccinationer.

Luften i friluftsbutiker innehåller halter av PFAS som är 60 gånger högre än i ett vanligt rum och 1000 gånger högre än i utomhusluft.

Under de senaste månaderna har vi även testat luften i några av de största friluftsbutikerna runt om i världen, inklusive Haglöfs butiker i Stockholm och Oslo. Resultaten kommer få dig att häpna! Vi hittade 60 gånger högre halter i friluftsbutiker än vad som finns i vanliga rum och i butiker som inte säljer fruliftsutrustning, och hela 1000 gånger högre halter av PFAS än vad som finns i utomhusluft! Att vi nu hittar dessa ämnen i så hög koncentration i Haglöfs butiker visar att företaget bär ett stort ansvar för spridningen av dessa skadliga kemikalier till naturen.

Så - vi skulle därför vilja be dig att än en gång säga till Haglöfs att du inte går din väg utan stannar kvar, och att du tar med dina vänner. Vissa märken behöver nämligen mycket uppmuntran för att våga gå hela vägen och helt fasa ut giftiga ämnen från sin utrustning, Haglöfs är en av dem.

Det finns alternativ som håller oss naturälskare torra och varma, och Haglöfs behöver veta att du vill att de ska byta till dessa alternativ nu.

Det kommer fler segrar. Visst kan vi räkna med att du gör din röst hörd igen?

Rosanna Endre
Kampanjledare Detox Outdoor - Greenpeace i Norden