Jacob Namminga är med i Greenpeace  specialistteam på plats i Japan, nordväst om kärnkraftverket Fukushima. Nedan följer Jacobs reflektioner efter de första dagarna på platsen:

Jacob Namminga från Nederländerna. © Greenpeace/Christian Åslund

Vi bor i Yonezawa, 45 km från staden Fukushima på ett ställe som kallas ”Smile hotel”. Hotellet har en gigantisk gul smiley på fasaden, vilket under dessa omständigheter är lite surrealistiskt. Vi har internet och elen fungerar. Vi har det ganska lätt jämfört med många av människorna här som är flyktingar och har tvingats lämna sina hem och som lever bara några kilometer bort. Vi tog med en massa mat hit från Osaka och försöker äta den och undvika lokal mat, framför allt mjölk.

Vi gick till en samlingslokal häromdagen, en idrottshall där det bodde 500 flyktingar. Det fanns madrasser och kartonger som folk arrangerade med för att försöka skapa sig ett eget utrymme. Men de har inget privatliv, alla sover i en gemensam sal. Av de 500 personerna som fanns där, fick jag höra att runt  200 var flyktingar från tsunamin, och 300 var flyktingar från radioaktivitet.

Flyktingar i en gymnastiksal

En kvinna och hennes barn bland de andra evakuerade. © Greenpeace/Christian Åslund

En kvinna hörde att vi var från Greenpeace och närmade sig oss och frågade om vi hade någon information om hur säker staden Fukushima är. Hon sa att hon inte litar på informationen från myndigheterna. Vi hade inte genomfört våra egna mätningar än, så jag kunde inte ge henne några definitiva uppgifter. Det var väldigt tydligt att hon var rädd. Det är inte den japanska stilen att vara arg, alla är ganska lugna, nästan passiva, men de är rädda.

Idag fick vi reda på att strålningen är hög i staden Fukushima. Våra mätningar bekräftade de nivåer som har rapporterats om i tidningar och uppgetts av regeringen. På vissa ställen är strålningen så hög att man får sin "maximala årsdos" (om man nu tror på sådana saker) på omkring 8 dagar. Det är lite konstigt att se folk cykla omkring och leva sitt vardagsliv.

Det finns mat på i affärerna men många hyllor är tomma.  I morse innan vi åkte var vi i en liten butik där de höll på att ta bort all mjölken från hyllorna och ersätta den. Vid niotiden gav vi oss iväg från Yonezawa och körde i en och en halv timme mot regionen där vi ville göra våra mätningar. Vi stannade inte områden med hög strålning längre än nödvändigt för att minimera de doser vi själva utsätts för.

Det var en vacker dag idag med massor av sol. Mitt ansikte har faktiskt blivit lite rött, även om det är från solstrålning och inte radioaktivitet från kärnkraftverket.

Jacob kollar sin kollega med Geigermätare. © Greenpeace/Christian Åslund

När vi höll på med våra mätningsredskap var vi tvungna att stänga av pipljudet på geigermätarna, annars hade det konstanta ljudet drivit oss till vansinne. Larmet på redskapen kan inte stängas av och i områden med särskilt hög strålning kommer det att sättas igång. På ett ställe var det så höga strålningsnivåer att vi inte ens kunde stanna till där. Det var blåsigt och torrt, och dammet och snön kan bära med sig radioaktiva partiklar. Så om man kliver ur bilen och får damm eller snö på sig, kan man få med sig radioaktiva partiklar in i bilen och det vill man inte. Vi förflyttade oss snabbt vidare.

Vi träffade polisen vid en blockad omkring 35 km från kärnkraftverket i Fukushima och de lät oss göra mätningar. Bilar som inte verkar vara varken hjälparbetare eller brandmän passerar fortfarande in och ut ur spärren - det kanske kan vara folk som får tillåtelse att gå in och hämta sina tillhörigheter, men nu spekulerar jag bara. Det var inte direkt rusning över blockaden, men den var inte heller övergiven. Det finns fortfarande människor som går in och ut.

Mitt starkaste intryck av dagen var att detta är en otroligt vacker plats - bergen är hisnande, och om man inte tittar på Geigermätaren är det ett ganska trevligt ställe att vara på. Men man tittar på Geigermätaren och inser att det finns en fara,  och man kan  inte se den med blotta ögat.

Greenpeace-experter på plats i Japan för att undersöka området runt Fukushima