Den heta luften slår emot oss som en vägg när vi lämnar bussen. Det är en varm eftermiddag här i Proschim, en gammal by med 300 invånare, i hjärtat av den öst-tyska regionen Lausitz.

De flesta av de 40 Greenpeaceaktivister som just anlänt, via Berlin, från mer än ett dussin länder skyndar in i de få strimmor av sval skugga som erbjuds. Johannes Kapelle verkar överlycklig över att se så många människor ivriga röra sig mot den gamla bykyrkan när han skjuter upp den tunga trädörren. "Kom in, det är mycket svalare här inne" säger den vänliga 77-åriga mannen med sin fylliga barytonröst. Tacksamma flockas vi till svalkan i kyrkan.

den 6 augusti 2013 Brunkolsprotest i Proschim

 

Herr Kapelle har bott i Proschim i mer än ett halvt sekel. Han var 14 när han spelade i kyrkan för första gången. Vilket han gör fortfarande i dag och har för avsikt att göra under ett antal år framöver.

Kapelle kämpar aktivt för att rädda sin by från Vattenfalls enorma grävskopor. "Denna kyrka har överlevt två världskrig", säger Kapelle till oss. Kyrkan var skadad, men lokalbefolkningen restaurerade den. "Nu riskerar den att förstöras för gott."

Den här gången är det inget krig som hotar byn. Denna gång är det brunkolen som vilar i jorden under Proschim. Om svenska Vattenfall får sin vilja igenom och får utvidga det angränsande Welzow-Süd dagbrottet, kommer kolen att grävas upp. Då är det inte bara kyrkan som kommer förstöras, utan också 800 människors hem i byn och dess omgivningar.

Inom ett par år, kommer byn, de omgivande åkrarna, ängarna och skogarna - att förvandlas till en gigantisk dammig och karg krater med mer gemensamt med månens yta än skönheten i Lausitz-regionen.

Det är därför dessa Greenpeace-aktivister är här: För att lära sig om hur brunkol påverkar människor och natur. Och för att höra om Vattenfalls planer. Bolaget, som ägs helt av svenska staten, planerar att öppna fem nya dagbrott i regionen. Om de beviljas tillstånd att öppna samtliga dessa dagbrott, skulle det resultera i att sammanlagt 3000 personer förlorar sina hem. Det skulle också innebära att miljontals ton brunkol kommer att förbrännas i kolkraftverk långt bortom mitten av vårt århundrade. Miljontals ton klimatskadlig koldioxid kommer ryka ut i luften vid förbränningen av brunkol, den smutsigaste av alla energikällor.

Allt detta bara för att öka vinsten i ett bolag. En studie har dessutom visat att brunkolen från de planerade dagbrotten inte behövs för att trygga energiförsörjningen i Tyskland.

Naturligtvis kommer Johannes Kapelle att protestera mot planerna. Han vet vad som väntar människorna som måste tvångsförflyttas, efter att dussintals byar i regionen har förstörts av dagbrott genom åren. Det tar ungefär ett sekel för nyskapat jordbruksmark på tidigare dagbrott att återfå bördigheten hos naturlig jordbruksmark. De sjöar som bildas efter gruvorna kan verka bildsköna, men är ofta livsfarliga eftersom grusbankarna är benägna att glida ner i vattnet. Närliggande floder kommer sannolikt att färgas roströda under åren på grund av den järnoxid som spolas upp av stigande freatiskt vatten.

Men du kan hjälpa människorna i Proschim att rädda sina hem. Det finns ett enkelt sätt att visa din motvilja: skriv ut petetionen mot det nya dagbrottet, signera den och skicka tillbaka den före mitten september till Greenpeace Tyskland. Vid slutet av tiden för invändningar den 17 september, kommer Greenpeace Tyskland att lämna alla dessa protester till myndigheterna som beslutar om utvidgningen av dagbrottet Welzow Süd. Eftersom Vattenfall aktivt samlar in påskrifter till förmån för en utvidgning så behöver vi varje signatur vi kan få. Hjälp oss att stoppa nya dagbrott nu! 

 

Det finns en bitter ironi i att Proschim hotas av en brunkolsgruva. Byn har aktivt anammat den tyska "Energiewende" (en övergång till ett förnybart energisystem) med öppna armar. "Vi har alltid varit öppna för ny teknik", säger Kapelle. "Så naturligtvis hoppade vi på förnybar energi tidigt. I Proschim har vi solceller, vindkraftverk och en biogasanläggning och vi producerar betydligt mer ren energi än vad vi använder".

En förebild för Energiewende kan raderas med smutsig brunkol från förr. Den låter som ett dåligt skämt av cyniker, men det är den sorgliga verkligheten.

När vi lämnar Proschim har temperaturen inte sjunkit. Men det är en annan typ av värme som blivit kännbar. Det är värmen från människor som Kapelle som vårdar något som är värdefullt för dem, något som de inte vill förlora och inte kan förnekas. Sina hem.

Stöd människorna i Proschim! Hjälp oss att stoppa kolförstörelsen! Varje underskrift räknas!

Gregor Kessler, talesperson för energikampanjen på Greenpeace i Tyskland.