Jag har nu hunnit landa och smälta intrycken efter en peppig klimathelg. Det var nämligen förra helgen som Klimatriksdagen arrangerades för första gången. Under tre dagar samlades nästan 600 deltagare i Norrköping för att dela kunskap och diskutera konkreta klimatpolitiska förslag. Under riksdagen behandlades 225 motioner med olika klimatpolitiska förslag i sju utskott. Glädjande nog blev den motion som bland annat Greenpeace stod bakom angående nya ägardirektiv till Vattenfall den mest populära motionen i Energiutskottet.  

De sju utvalda motionerna lämnades under söndagen över till närvarande riksdagsledamöter. Tanken är at de nu ska föras vidare inom politiken. Redan under måndagen togs motionerna upp i riksdagens klimatpolitiska debatt av Jens Holm från Vänsterpartiet och Sara Karlsson från Socialdemokraterna och representanten från centerpartiet lovade att förslagen ska skickas till miljöminister Lena Ek. Att politikerna lyssnar på resultaten från klimatriksdagen är kanske inte så konstigt när de organisationer som står bakom Klimatriksdagen samlar totalt 2 miljoner svenskar.  

Att våra krav kring Vattenfallkampanjen stöds av den samlade svenska miljörörelsen bekräftar den bild vi har fått under kampanjens gång. Brunkol är ingenting som är populärt och många svenskar delar vår åsikt att regeringen måste ta ansvar för vad statliga Vattenfall håller på med. Just nu håller vi på att fråga de politiska partierna vad de tycker om Vattenfall. Tycker du att svenska politiker ska stoppa Sveriges sämsta idé?

Vi hoppas på fortsatta samarbeten för att se till så att den klimatpolitiska möjlighet som Vattenfall utgör, med sina enorma utsläpp, tas till vara.