Idag meddelade palmoljeföretaget Golden Agri Resources, GAR, att de planerar att sluta avverka regnskog i områden som är betydelsefulla för klimatet. Samtidigt förnyade GAR sitt löfte om att inte avverka skog med hög biologisk mångfald. Sådan skog är mycket viktig för den lokala befolkningen och hem för många djur. 

En orörd skog i Indonesien

Palmoljeproducenter förstör stora områden regnskog vilket hotar att utrota orangutangerna, förstör leverbrödet för lokalbefolkningen och driver på klimatförändringarna.

GAR är en del av Sinas Mas, Indonesiens största palmolje- och pappersmassaleverantör.  Förra året förlorade GAR sitt kontrakt med Nestlé på grund av det ramaskri som uppstod bland online-aktivister när vi lanserade vår KitKat-kampanj och videon "Have a break?

Skogskövling på grund av palmoljeplantager i Indonesien är en stor utsläppskälla av växthusgaser. Därför kan Golden Agris nya policy både hjälpa till att stoppa klimatförändringarna och rädda unik regnskog. Ett åtagande av denna typ från ett företag av Golden Agris storlek och inflytande inom palmoljeindustrin kan också vara den katalysator som behövs för att sätta igång förändringar inom hela industrin.

Vi hade aldrig nått så här långt utan de många små, men ack så viktiga, stegen som tagits längs vägen, och som förhoppningsvis kommer att leda fram till det slutgiltiga målet: att få till stånd ett permanent skydd för Indonesiens regnskog. På vägen har vi avslöjat palmoljans roll i avverkningen av Indonesiens regnskog, vilket lett till att stora palmoljeköpare som Unilever, och nyligen Nestlé och Burger King hävt sina kontrakt med Golden Agri. Men inte minst har kravet från alla individer runt om i världen på att stoppa skogskövlingen lett fram till detta ögonblick när Golden Agri visar att ett skydd av regnskogen också är bra för affärerna.

Men medan Golden Agri har tagit detta positiva steg i rätt riktning finns det andra delar av Sinar Mas som fortsätter skövla Indonesiens regnskog. Asia Pulp and Paper (APP), pappersmassadelen i bolaget, skövlar områden där den utrotningshotade Sumatratigern lever, samtidigt som de tar sig tid att grönmåla sin verksamhet.

Så även om ett viktigt steg verkar har tagits idag. Så återstår det för Golden Agri att leva upp till sina löften och få andra aktörer som APP att sluta förstöra Indonesiens regnskog.