Natten till tisdagen blev det klart. H&M ställer sig bakom utmaningen att avgifta modet. Senast 2020 kommer världens näst största återförsäljare av kläder, med ca 700 underleverantörer och klädproduktion i 1700 fabriker, att fasa ut alla farliga kemikalier ur hela produktionskedjan. Det är stort. Genom att visa att klädproduktionen kan vara fri från farliga kemikalier sänder H&M en mycket viktig signal till hela textilbranschen.Och inte nog med det. H&M har även gått med på att se till att deras underleverantörer offentliggör vilka farliga kemikalier som släpps ut från fabrikerna där kläderna produceras. I ett land som Kina, där människor lever omkring fabriker utan att känna till vad som släpps ut i deras floder, är det här början på något verkligt viktigt.

Bakgrunden till Greenpeace kampanj är att ett ackrediterat laboratorium funnit rester av farliga kemikalier - som H&M förbjudit i sin produktion - i 4 av 6 av de H&M-plagg som vi testat. H&M ska nu kontakta fabrikerna i fråga för att se varför den förbjudna kemikalien förekommit i deras plagg.

I slutändan är målet med vår kampanj en strängare lagstiftning i Kina, som gör det omöjligt för alla klädmärken att använda farliga kemikalier. Med H&M med på tåget är vi ett stort steg närmare det målet. Nu hoppas vi att andra större klädmärken snart följer H&M:s exempel. De som inte gör det riskerar att förlora kundernas förtroende och framtida affärsmöjligheter i nyckelmarknader som Kina.

Tack alla ni som skrivit på H&M:s fanpage och som twittrat en uppmaning till H&M att avgifta modet.

Greenpeace kommer självklart följa upp för att  H&M verkligen lever upp till sina löften. Det samma gäller förstås för Adidas, Nike och Puma, som under sommaren gått med på en total avgiftning av klädproduktionen.

Det blir spännande att se vilket ansvarstagande klädmärke som följer härnäst.

Kampanjen för en giftfri framtid fortsätter!