Av Frode, i Indonesien

frode i Sumatra

Jag har anlänt Jakarta, Indonesien och förbereder måndagens resa till Greenpeace skogvaktarläger i provinsen Riau på Sumatra.

I morse vaknade jag till Abba från grannhuset och trodde ett ögonblick att jag var någon helt annanstans. Sedan kom jag tack och lov i håg de överfulla lastbilarna och trummorna från gårdagen.

Id ul-Fitr, en muslimsk högtid som markerar slutet på fastemånaden Ramadan, pågår. Under Id går den typiska muslimska familjen på bönemöten. Bönerna följs av besök hos släkt och vänner och tacksägelser till skaparen. Exakt när det hela övergår i att åka runt på lastbilsflak, slå på trummor och säga Takbiran i mikrofon är jag lite osäker på.

För några dagar sedan blev det klart att OKQ8 skjuter upp lanseringen av det nya bränslet ECO20. Vi hoppas självklart att detta är första steget mot at inte alls sälja palmoljediesel, och det skall jag forsöka att bidra till.

Därför reser jag snart uppför den lilla floden till byn Kuala Cinaku och vårt läger vid skogsbrynet Därifrån skall jag berätta om konsekvenserna för människor, orangutanger, klimat och tigrar när regnskogen avverkas och dikas ut för palmoljans skuld.

Skapa en apa.

- Frode