Innan Greenpeaceaktivister tog sig in på kärnkraftsområdet igår för ett (o)väntat besök visste vi redan vad Vattenfalls och strålsäkerhetsmyndighetens reaktion skulle bli: att tona ned allvaret i situationen. Och precis som vi förmodade, så kom pressmeddelanden och uttalanden i media om att det ju var ett tecken på att det yttre skyddet fungerar, ingen kom ju i närheten av vitala delar av reaktorn.

Enligt Vattenfall, huvudägare till både Ringhals och Forsmark, visade tisdagens aktion att säkerheten kring de båda kärnkraftverken fungerar ”precis som det är tänkt”. Syftet med det yttre skyddet att det ska fördröja inkräktare samtidigt som larmen går.” (Ur gårdagens DN)

Ringhals - säkert?

Det var precis samma reaktion som vi fick när vi publicerade den skrämmande sammanställningen av stresstestresultaten förra veckan, som visade på dålig säkerhetskultur och slapphänt kontroll av myndigheten. Samma reaktion de hade på EU:s stresstestrapport, som visade att Sverige har några av EU:s mest utsatta reaktorer. Samma reaktion de har varje gång vi larmat om riskerna med kärnkraften.

Så den här gången tänkte vi dra ned byxorna på dem ordentligt. Låta dem göra sina utspel och tona ned händelsen som vanligt. Och säkert hade de en känsla av övertag imorse, av att de än en gång lyckats nå ut med sitt budskap: vi har läget under kontroll.

Men vi har hela tiden haft folk kvar på området, sedan igår, under hela dagen och hela natten medan sökandet pågick med hundar och helikoptrar. Vi kan avslöja att det var felaktigt att påstå att läget var under kontroll, precis som det är felaktig att påstå att svenska kärnkraftverk har klarat stresstesten bra.

Jag kan och vill inte stresstesta kärnkraftsverkens tekniska robusthet, taket som kan rasa och skada bränslebassängen därunder, havet som kan flöda in i området vid storm och slå ut säkerhetssystem eller det faktum att haverifiltren som SSM och industrin är så stolta över bara håller i 24 timmar då utsläppen vid ett allvarlig haveri kan pågå under flera veckor.

Men jag vill visa att det finns ett systematiskt nedtonande av säkerhetsrisker inom svensk kärnkraft. Målet med den här aktionen var inte bara att visa att vi kan ta oss in på Forsmark på precis samma ställe som för två år sedan, trots att miljöministern då krävde skärpning. Det var inte bara för att komplettera stresstesterna och belysa de risker som kärnkraften utgör för svenska folket och våra grannar.

Det var för att visa att man inte kan lita på vare sig strålskyddsmyndighetens eller Vattenfalls försäkringar om att ”läget är under kontroll”.

Mer att läsa