TorstenJag är dansk och har befunnit mig inne på Ringhals i över 7 timmar. Tillsammans med några andra aktivister från Greenpeace kom jag hit för att testa hur god säkerheten är på kärnkraftverket, eftersom en olycka på Ringhals också betyder att mitt hemland Danmark ligger i farozonen.

De svenska kärnkraftverken fick förra veckan svidande kritik i en EU-rapport. I kölvattnet av Fukushimatragedin har EU krävt att de europeiska kärnkraftverken måste genomföra en rad stresstester för att se hur bra säkerheten är på plats. Och resultatet blev mycket nedslående. Särskilt usel var säkerheten i vårt grannland Sverige.Ringhals stresstest

Därför är vi nu här. För att uppmärksamma hur osäkra de föråldrade anläggningarna är. Vi gör detta för att få den svenska regeringen att stänga dessa riskabla reaktorer nu. Vi gör det för våra barns skull. Vi vill inte riskera dödliga radioaktiva utsläpp på vår bakgård.

För mig är det i grund och botten för att säkerställa en bättre och grönare framtid för oss alla. Och inte minst för min 10-åriga son. Som far är jag - liksom alla fäder och mödrar - orolig för mina barns framtid. Jag vill inte att de ska växa upp i kärnkraftens tunga skugga från Sverige.

Därför ser jag inte min dag i regn, rusk och kyla som en uppoffring. Jag ser det som en investering - och en åtgärd – för en bättre framtid.

Greenpeace är en organisation som agerar. En organisation som agerar när politiker är passiva. Vi kan inte fortsätta att se på medan föråldrade och dödliga kärnreaktorer, trots alla varningar, fortfarande tillåts vara i drift. Vi bör gå mot en mer hållbar och grön framtid. Allt som kärnkraften inte är. Annars kommer våra barn och barnbarn få skämmas över att vi inte stoppade detta vansinne.

Torsten