Igår var en spännande dag för kärnkraftsindustrin. Inte nog med att våra aktivister i Frankrike lyckades med samma sak som vi gjorde i Forsmark förra året – att ta sig in på kärnkraftverk för att visa hur lätt det går. De lyckades dessutom hålla sig gömda för polisen inne på ett av kärnkraftverken under över ett halvt dygn, medan landets tjugo anläggningar finkammades i jakten på dem.

 
Meddelande från aktivisten Julien, gömd inne på anläggningen Cruas Meysse 

"Tittut"Det som rapporterades i media här i Sverige var bara halva historien. Genom TT fick man veta att en grupp aktivister tagit sig in i ett kärnkraftverk i Nogent-sur-Seine, tio mil sydost om Paris, att några av dem klättrat upp på en reaktor och satt upp en banderoll med texten “Det finns inga säkra kärnkraftverk!”. Aktivisterna ville visa att stresstesten som genomförts av alla europeisk kärnkraftverk, efter Fukushima, var undermålig. Till exempel testades det aldrig om kärnkraftverken utgjorde ett hot mot allmänheten vid ett terroristangrepp.

Efter fyra och en halv timme greps aktivisterna i Nogent-sur-Seine. Reaktorägaren, EDF, som äger alla Frankrikes kärnkraftverk, intervjuades och fick påstå att de hade haft full koll hela tiden. Nä, det var inga problem. Tryggt och fint med aktivister på kärnkraftverk. De visste ju var aktivisterna var hela tiden. Och det fanns inga tecken på intrång på andra kärnkraftverk. Sa EDF.

Då skickade vi ut ett meddelande om att det fanns aktivister inne på ett annat kärnkraftverk. På en av de tjugo anläggningarna satt just nu två aktivister och bloggade i godan ro. Men vilken? Plötsligt kunde EDF inte påstå att de hade full koll längre. Jakten på aktivisterna tog sin början. Det tog fjorton timmar att hitta dem!

Kärnkraft är en dålig idé. I så väl Japan som i Frankrike, eller för den delen - Sverige. Som vi brukar säga – förnybar energi kommer aldrig att bli en måltavla för terrorister.