Idag är det frågestund i riksdagen med miljöminister Lena Ek.

Jag hoppas att det ställs frågor till henne om vad hon tycker vi ska göra med våra risiga reaktorer. Det ser ju inte bra ut att de håller på att falla ihop. Läge för pensionering om jag fick bestämma. Men nu är det ju Lena som är ansvarig.

Själv skulle jag vilja fråga henne om det här med spriten. Om nu personal på kärnkraftverken är berusade och drogade när de går på sitt skift, är det då ett arbetarskyddsproblem eller ett reaktorsäkerhetsproblem?

På sätt och vis en filosofisk fråga.

Vem ska vi skydda egentligen? Och vem ska avgöra det?

Tänk om en något överförfriskad arbetare på Ringhals råkar tabba sig och förorsakar en allvarlig olycka där radioaktivt nedfall blåser in över Danmark ett par mil bort – vad är då problemet: att vi har berusade arbetare på kärnkraftverken, eller att Sverige har riskabla kärnreaktorer intill Danmarks gränser?

Det man kan undra är vad som ger oss rätten i Sverige att äventyra säkerheten för våra vänner i Danmark, Norge eller Finland?

Om du vill hjälpa Lena att besluta om en pensionering av svenska kärnkraftverk – skriv under Greenpeace upprop för en energiomställning till 100% förnybart.

Spritfest på kärnkraftverk, illustration av Max Gustafson

Rapport: