- Generöst bidrag stärker Greenpeace kamp för planetens mest utsatta miljöer
Utdelning Postkodlotteriet 2013
I torsdags mottog Greenpeace för femte året i rad ett generöst bidrag från Svenska PostkodLotteriet: hela 22 miljoner kronor tilldelas organisationens miljö- och klimatarbete!

– Stödet vi får från PostkodLotteriet är ett oerhört viktigt bidrag till de mål vi kämpar för. Under 2013 kommer Greenpeace satsa stort på att bland annat försöka skydda det känsliga Arktis och för att stoppa den vansinniga skövlingen av regnskog i Amazonas, säger Annika Jacobson, Sverigechef på Greenpeace

Regnskogen i Amazonas har en ovärderlig betydelse för allt liv på jorden. Regnskogen renar vår luft och vårt vatten, skyddar marken mot jorderosion och bryter ned avfall och skadliga substanser. Särskilt viktig är skogens förmåga att ta upp och binda stora mängder koldioxid från atmosfären. Att skydda framför allt de tropiska skogarna är en av de viktigaste uppgifterna vi har om vi ska försöka hejda klimatförändringarna.

- Våra donationer gör det möjligt för våra fantastiska förmånstagare att göra världen lite bättre, säger PostkodLotteriets välgörenhetschef Stina Götbrink.

Svenska PostkodLotteriet delade i årets utdelning ut strax över en miljard kronor till de 44 förmånstagare som lotteriet stödjer. Det är den största privata donationen i Sverige som har gjorts vid ett och samma tillfälle. Sedan starten 2005 har Svenska PostkodLotteriet delat ut 3,8 miljarder kronor till den ideella sektorn.

Totalt har Greenpeace under de gångna fem åren mottagit över 85 miljoner kronor, medel som går direkt till organisationens världsomspännande arbete för att skydda miljön och hejda klimatförändringarna. Under de senaste åren har stödet från PostkodLotteriet bland annat finansierat Greenpeace arbete med att stoppa avskogningen i Indonesien – en kampanj som alldeles nyligen gav ett fantastiskt resultat när pappersjätten APP meddelade att man slutar skövla regnskog som ett resultat av Greenpeace och andra organisationers arbete.

Andra projekt PostkodLotteriets bidrag stött är arbetet för att hindra avskogning i Kongo, projekt för att etablera förnybar energi i Kina, samt, inte minst, konstruktionen av Greenpeace nya energieffektiva flaggskepp, Rainbow Warrior III.