Äntligen är dagen här! Shell medger att de inte på något sätt är redo för att borra efter olja i det sårbara Arktis och drar därifrån med svansen mellan benen. Efter en sommar med det ena misslyckandet efter det andra (ni minns väl borrfartyg som drev planlöst omkring, kraschad saneringsutrustning, borriggen som gick på grund, återkommande brott mot luftkvalitetskraven osv osv) kastar Shell in handuken för i år och säger att de inte vet när eller om de börjar igen.

För företaget blev kombinationen av tekniska problem och misslyckanden, den enorma negativa publicitet de fått och USA:s kritiska granskning av hur uruselt de hanterat sitt borrprogram helt enkelt för mycket.

Det här är en stor lättnad för Alaska men också för hela Arktis. Det är inte bara Shell som vill borra i Arktis, de flesta av de stora oljebolagen vill in och pumpa upp så mycket de kan och det mest aggressiva av bolagen är norska Statoil. Alla har hållit ögonen på Shell för att se hur de klarar av svårigheterna och pressen. Vad de har kunnat se är inte särskilt imponerande och framförallt har de skrämts av den press som har lagts på oljebolaget att leva upp till de krav som ställts.Denna press kommer från allmänheten som med all rätt har krävt skydd för Arktis miljö och har kanaliserats via de amerikanska myndigheterna som inte har haft något annat val än att mycket noga se till att Shell följer reglerna.

Men nu gäller det att se till att de inte kommer tillbaka! Den som kan se till att det inte sker är Obama, för det är politikerna i de Arktiska länderna som tillåter att oljebolagen riskerar denna fantastiska och viktiga miljö och alla de människor som bor där. Hittills har mer än 300 000 människor från hela världen mejlat till Obama för att sparka ut oljebolagen från amerikanska Arktis för gott. Om du inte redan har gått med i den här rörelsen så gör det nu. Vi är ett viktigt och fantastiskt steg på vägen, nu måste vi ända in i mål!

Och sen tar vi nästa…:-)

/Therese