nestespoilreturns.com

Man lär sig något varje dag. Fast den senaste veckan känns det som om jag fått fler nya frågor än svar. Förra veckan beslutade det svenska webbhotellet Loopia att stänga vår sajt som gör parodi på det finska oljebolaget Neste Oils årsrapport (se Patrik Erikssons tidigare inlägg) efter att statligt ägda Neste Oil hotat dem med stämning.

Det finns dock inget domstolsbeslut på att vår parodisajt faktiskt bryter mot lagen.  Oljebolaget Neste Oil gillade bara inte att vi visar vad deras palmoljediesel egentligen gör med regnskogarna.

Såhär ser vår sajt ut:
Parodi på Neste Oils årsrapport


Och så här ser Neste Oils egen sajt ut – mer barn och glada ansikten:

Vår sajt är flyttad till Bineros webbhotell, och du hittar den under www.nestespoilreturns.com

Flera webbhotell hörde av sig till oss för att tala om att de var villiga att inhysa vår sajt. Naturligtvis är de intresserade av att sälja sina tjänster, men framför allt därför att sådana här fasoner kan få konsekvenser även för dem – ska webbhotellen hållas ansvariga för vad vi lägger upp på deras server?

Diskussionen pågår på olika forum och bloggar:

Kjellberg: Loopia stämda - släcker ner Greenpeace-sajt före rättslig prövning

Emil Isberg: Neste vill hindra exemplarframställning av hemsida

Diskussionstråd på Webmaster Network

Ittankar: IPRED, Loopia och Greenpeace

Webbhotellet Loopia stänger ner parodi-sajt

Vi tänker fortsätta jobba med att hindra regnskogen från att hamna i våra bränsletankar. Vi vill kunna skrika att kejsaren är naken även i fortsättningen, och vi vill inte att fulföretag ska kunna tysta oss så här lätt.

Vad tycker du?