Amanda Eklund  är volontär på Rainbow Warrior i Amazonas 20-åriga Amanda Eklund från Umeå är volontär ombord på Rainbow Warrior III i Amazonas. © Marizilda Cruppe / Greenpeace

Varför ville du åka med Rainbow Warrior till Amazonas?

Efter att jag lagt tagit av mig studentmössan i juni förra sommaren började jag, som de flesta andra, grubbla på vad jag skulle göra av framtiden. För mig var det viktigaste att lägga mina erfarenheter och min tid på något jag tycker är meningsfullt och lära mig något nytt om världen och livet samtidigt. Därför ansökte jag till en plats som volontär däcksman ombord ett Greenpeacefartyg - för att kunna lägga mina erfarenheter som seglare och min tid hos den organisation som jag tror att världen inte klarar sig utan. Att jag sedan fick privilegiet att göra detta genom att delta i den otroligt viktiga Amazonaskampanjen är något som är så overkligt fantastiskt att jag knappt fattat att det är sant än. Och jag har varit ombord i snart två månader.        

Blev det som du hade trott?

Innan jag kom ombord föreställde jag mig att det skulle vara väldigt mycket hårt arbete ombord. Den bilden stämde helt och hållet med verkligheten. Men det som skiljde sig från bilden jag hade av arbetet innan var att jag inte hade en aning om att det kunde vara så otroligt roligt och givande att jobba arslet av sig. 

Jag upplever att det som skiljer detta jobb från andra är att varenda en av de som är ombord verkligen vill vara här och är otroligt passionerade över deras arbete och kampanjen. Så det spelar ingen roll om ens uppgift är att dra ut hårbollar ur avloppsbrunnar eller att sätta seglen. Allt görs med ett leende på läpparna. Själv är jag "Garbologist" (sop och återvinningsansvarig) och trodde aldrig innan jag kom hit att jag skulle finna det trivsamt att dyka ner i soptunnor varje morgon.

Vad är det bästa med att vara ombord?

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som är det bästa med att vara ombord, men jag skulle vilja sammanfatta allt det som är bra med att jobba ombord med en händelse:

Ankrade i Amazonasfloden utanför Porto de Moz anordnades ett väldigt vackert möte. Folk från de närliggande samhällena i skogen kom i sina flodbåtar och förtöjde längst sidorna på RW för att diskutera problemen med skogsskövlingen. En mikrofon skickades omkring kors och tvärs mellan alla båtar och det vackra var att se hur Rainbow Warrior blev som en mikrofon och plattform för att göra allas röster hörda. 

Under den dagen fick jag träffa otroliga människor som gav mig nya perspektiv och jag kände att det som hände den dagen verkligen var viktigt. Allt detta tillsammans är det bästa med att vara ombord; att få ta del av något som verkligen förändrar och framförallt att få träffa alla fantastiska människor som kämpar för den förändringen.

AGERA: Brasiliens president Dilma kan lägga in sitt veto mot en ny skogslag som kan förstöra ett regnskogsområde lika stort som Storbritannien. Hon har 14 dagar på sig.

Vilket är ditt favoritdjur i Amazonas?

Jag har inte haft särskilt många möten med djur som resultat av en kombination av att de är skygga och att jag är dålig på att smyga. Ibland på nätterna när jag är ensam på däck hör jag dock ljudet från de rosa floddelfinerna som hämtar luft på ytan. Jag gillar dem. De är väldigt rosa, härligt knubbiga och rör sig väldigt harmoniskt och graciöst.