Björnön

Chansen är ganska stor att detta är först gången du hör talas om Björnön. Bli inte förskräckt. Första gången jag hörde talas om ön var mindre än två år sedan. Så varför behöver jag veta om Björnön, tänker du kanske nu. Jo, för det första är det FN: s internationella dag för biologisk mångfald i dag och årets fokus är just öar.

För det andra är Björnön en unik plats som hotas av ett girigt oljeföretag. Den goda nyheten är att det inte är för sent att rädda denna plats. Inte övertygad än? Låt mig då nämna ett par coola fakta som jag har lärt mig från vårt besök på ön med Greenpeace skepp Esperanza.

När holländaren Willem Barents försökte hitta sjövägen till Indien kom han förbi ön och såg en isbjörn - därav namnet Björnön. Isbjörnar kommer hit på drivande packis.

Under häckningstiden täcker uppskattningsvis en miljon sjöfåglar klipporna och gör platsen till en av de största sjöfågelkolonierna på norra halvklotet. Några av klipporna skjuter 400 meter rakt upp ur det kalla vattnet . Den vanligaste fågeln på ön är sillgrissla, men min favorit är lunnefågeln.

Isbjörnarna och fåglarna är långt ifrån ensamma. Fjällrävar strövar omkring på ön året runt. Jag misstänker att ägg står på menyn större delen av sommaren. Den stora mängden fisk ger föda till de många fåglarna, men även till vitnosdelfiner, vikvalar, grönlandssälar, blåssälar och ringsälar. Valrossar brukade vara vanliga också, men syns nu knappast.

Ön är en av få platser i Arktis som erkänns av Arktiska rådet som naturreservat. Det skyddade området sträcker sig 12 nautiska mil (ca 22 km ) ut från kusten.

Det norska statliga bolaget Statoil planerar att borra efter olja i närheten av ön. Om ett oljeutsläpp skulle inträffa, skulle oljan nå ön på mindre än en vecka.   

Mitt i det mycket hårda arktiska förhållandena ser vi ett underbart myller av liv på Björnön. Men detta ekosystem är väldigt bräcklig. Oljeborrning i Arktis är farligt. Det sätter djurlivet under enorm risk och oljan kommer att bidra till stigande temperaturer som redan påverkar miljontals liv runtom i världen - den påverkar även Björnön, temperaturen har generellt stigit mer på de norra breddgraderna jämfört med resten av jorden.

Vi är miljontals människor som tillsammans står upp för att skydda Arktis. Säg till Norges miljöminister Tine Sundtoft att rädda Björnön.

Erlend Tellnes
Kampanjledare för Arktis ombord på Esperanza