Av Frode, i Indonesien

Detta är Sucipto, han var tidigare borgmästare i Kuala Mulia, en by inte långt härifrån. För drygt ett halvt år sedan dog hans fru.

I januari steg det rök upp från stora skogsområden. Palmoljeföretaget Duta Palma hade röjt, dränerat och sedan satt eld på det som var kvar av regnskogen, och företaget slutade inte förrän precis intill byn Kuala Mulia. Byn organiserade protester, och Sucipto hamnade i fängelse. Han blev först frisläppt när hans fru hade fått hjärtinfarkt av stressen.Hon dog sedan en kort tid efteråt.

Jag träffar Mursyid M. Ali, ordförande i byn Kuala Cenaku som är granne med vårt skogvaktarläger, Ali är upprörd. Han berättar att palmoljeföretaget i praktiken kan göra vad de vill. Kalhugga på byns egendom, till exempel. Att dränera träskmarker med torv som lagrats i tusentals år är heller inget problem. Produktionen av koldioxid blir enormt stor när marken - som är full av vatten - utdikas för att plantera palmoljeträd.

Ali har redan märkt av klimatförändringarna, men jag kan se att det allvarligaste för honom är de omedelbara konsekvenserna för hans by. -Skogen var en viktig näring för oss. Den gav oss växter, frukt och vilt, säger han till mig och blir tyst.

Fallen Kuala Mulia och Kuala Cenaku är tyvärr inte unika. Flera samhällen blir lurade eller drivna från sitt land av palmoljeföretagen. Den Indonesiska, icke statliga organisationen Sawit Watch har dokumenterat ett flertal fall där samhällen har blivit avlurade deras land och rättigheter, genom muntliga avtal, hot eller att genom att helt enkelt inte fråga om lov. Ali är upprört och Sucipto mest ledsen.

OKQ8 planerar fortfarande att sälja palmoljediesel till svenska konsumenter. Företaget marknadsför palmoljebränslet som "grönt" och något som "alla tjänar på". Jag undrar om de ansvariga cheferna på OKQ8 skulle våga upprepa detta samtidigt som de såg dessa två män i ögonen.

/Frode